Aradul, pe traseul noii „autostrăzi spre reindustrializarea Uniunii Europene”

art.cciaCamera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, prin Enterprise Europe Network și Magurele High Tech Cluster au organizat marți, 24 iunie, la sediul CCIA Arad, o dezbaterea centrată pe tema „Cercetare științifică – Inovare – Clustere: Noua autostradă spre reindustrializarea Uniunii Europene“.

La eveniment au participat importanți oameni de știință, reprezentanți din partea institutelor de cercetare, autorităților de stat, IMM-urilor, ONG-urilor, precum și ai mediului de afaceri. „S-a discutat despre proiecte îndrăznețe, proiecte care să dezvolte partea de cercetare și inovare la nivelul țării, cât și despre importanța Clusterelor în crearea de strategii europene. Suntem deschiși spre colaborare cu Clusterul de la Măgurele și, pe această cale, invităm agenții economici din Arad să colaboreze cu membrii Clusterului, având oportunitatea de a stabili relații economice sau parteneriate, reciproc avantajoase”, a declarat Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad.

Dragoș Șeuleanu, manager executiv al Clusterului de la Măgurele, a lansat propunerea către reprezentanții mediului de afaceri din Arad de a face parte din Clusterul de la Măgurele. Acesta are ca obiectiv creșterea competitivității IMM-urilor prin constituirea și valorificarea oportunităților oferite de activitatea de CDI de pe Platforma de Fizică a Orașului Măgurele și, în mod special, a potențialului uriaș generat de proiectul european ELI – NP. S-a discutat și despre proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI –NP), „un proiect european, într-o locație distribuită în 3 state (Ungaria, Cehia și România) desemnate de Comisia Europeană. Toate cele trei state formează câte o parte din proiectul cel mare ELI, care înseamnă cercetarea luminii la energii foarte înalte. Părțile vor crea unde laser de foarte mare putere. Elementul de noutate din România este acela de a crea și cerceta ce se întâmplă la intersecția undei de laser de 20 PW cu o unda Gamma de mare putere”, a declarat Dragoș Șeuleanu, manager executiv al Clusterului de la Măgurele.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − 13 =