Munca la negru, depistată de inspectorii ITM Arad

Arad_desusInspectorii de muncă din cadrul compartimentului Relaţii de muncă din cadrul ITM Arad au efectuat în perioada 15.10.2014- 17.10.2014, în cadrul acţiunii Black Market, un număr de 7 controale, în urma cărora au aplicat 7 sancţiuni contravenţionale. Din cei 7 agenţi economici controlaţi, 2 au fost depistaţi că practică munca fără forme legale. La aceştia, inspectorii de muncă au identificat un număr de 25 de persoane, din care 20 femei care lucrau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă.
Ţinând cont că primirea la muncă a mai mult de 5 persoane – potrivit art. 264 alin. 3 din Codul Muncii – constituie infracţiune, cele 2 cazuri se află în atenţia Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad – Seviciul de investigare a Fraudelor.
Munca fără forme legale, implică riscuri atât pentru angajator cât şi pentru angajat. Astfel, pentru angajator, este prevăzută amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată la muncă fără încheierea unui contract individual de muncă, închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă (art.264 alin. 3 din Codul Muncii) și imposibilitatea unui control asupra lucrătorului în legătură cu calitatea şi cantitatea muncii. De asemenea, angajatorul nu poate angaja răspunderea civilă şi penală pentru lucrătorii care produc pagube la locul de muncă etc.
Persoanele care lucrează fără forme legale ar trebui să știe că dacă desfăşoară activitate la un angajator fără încheierea unui contract individual de muncă pot fi sancţionate cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei. De asemenea, contractele individuale de muncă încheiate, se înregistrează de către angajator în registrul general de evidenţă a salariaţilor, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză. La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
Practicarea unei activităţi fără forme legale presupune acceptul celor două părţi. Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă. Dacă nu îl primesc, salariații ar trebui să reclame acest lucru la ITM, însă există o reţinere din partea lor pentru a nu rămâne fără „job”. Cei mai mulţi din aceşti lucrători la „negru” reclamă când au încetat activitatea sau când au intrat în conflict cu angajatorul.
Dincolo de necunoaşterea legislaţiei şi reticenţei faţă de reprezentanţii instituţiilor, putem afirma că unul dintre cele mai nocive fenomene de pe piaţa muncii este până la urmă complicitatea dintre lucrătorul la „negru” şi angajator.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici