Falcă transformă Aradul în capitala europeană a gunoaielor

Eşecurile primarului Aradului se ţin lanţ. A vrut ca Aradul să devină capitală culturală europeană, apoi capitală verde europeană, dar a ajuns capitală europeană a gunoaielor. Oraşul este sufocat de gunoaie, şobolanii se plimbă prin centrul Aradului, iar primarul caută vinovaţii. În opinia sa, aceştia sunt consilierii locali PSD şi ALDE care nu au vrut să voteze un proiect de hotărâre ilegal. În acest timp, Gheorghe Falcă face alte strategii macro pentru Arad şi prezintă potenţialul oraşului investitorilor europeni şi din SUA, veniţi în vestul ţării.

Aradul sufocat de gunoaie şi plin de şobolani

Aradul este un oraş sufocat de gunoaie, iar municipalitatea încearcă să găsească vinovaţi, în loc să identifice soluţii.
Încă din toamna anului trecut s-a discutat despre faptul că la Arad, contractul de salubrizare stradală încheiat cu Polaris Holding va expira. Numai că edilul Falcă, ocupat să îngroape campania electorală la PNL la nivel naţional, nu a mai avut timp şi de problemele oraşului unde tocmai şi-a obţinut cel de-al patrulea mandat de primar. Primul scandal a izbucnit în decembrie 2016 când edilul Falcă, învins în alegeri, a fost la un pas să-şi îngroape electoratul în gunoaie. Pentru ca să forţeze votul consilierilor PSD, a plimbat sacii de gunoi prin centrul Aradului şi i-a lăsat la poarta social-democraţilor, dar şi a Poliţiei Locale. „În decembrie 2016 PSD Arad, ca partid de opoziție în CLM, a făcut tot ceea ce a fost omeneşte posibil, să nu lase Aradul îngropat în gunoi și cu zăpada pe străzi. Am venit atunci cu soluția LEGALĂ prin care o firmă licențiată și specializată să se ocupe de aceste lucrări pe o perioadă determinată, care să permită administrației intrarea în normalitate. Din nefericire, la data respectivă, colegii din PNL au ales varianta circului ieftin”, a declarat liderul grupului consilierilor PSD şi ALDE din CLM Arad, consilierul municipal social-democrat Beniamin Vărcuş. Desigur, vinovaţii au fost, în opinia lui Falcă şi ai săi, consilierii locali PSD şi ALDE. Au trecut patru luni de zile, iar situaţia s-a înrăutăţit. De o lună de zile, firma care a asigurat salubrizarea stradală nu a mai golit un coş de gunoi, pentru că între timp contractul cu Primăria Municipiului Arad a expirat. Gunoaiele zac pe străzi şi şobolanii se plimbă în voie prin centrul Aradului. Primarul Gheorghe Falcă, imun la gunoaiele care îi îneacă oraşul, este mai preocupat de deciziile premierului Grindeanu decât de gunoiul din Arad.

Un proiect pe lângă lege pentru salvarea Aradului

Consilierul municipal Beniamin Vărcuş spune cu exactitate care este situaţia în acest moment în cazul gunoaielor de pe străzile Aradului. A fost propus un proiect de hotărâre de Consiliu Local Municipal pentru ca Gospodăria Comunală să se ocupe de salubrizare. Consilierii municipali liberali majoritari nu au participat nici măcar la şedinţele din comisiile de specialitate pentru a susține proiectul propus de către primarul Falcă. Astfel că din patru avize necesare, trei nu au fost acordate. Însă, problema este mult mai gravă: Gospodăria Comunală Arad, societate din subordinea Primăriei, nu are nici licențele necesare şi nici capacitățile tehnice sau resursele umane pentru a se ocupa de gunoiul stradal din Arad.

Afaceri cu curăţenia stradală?

Arădenii au fost revoltaţi de ani de zile că o parte din coşurile de gunoi de pe mai multe străzi din municipiul Arad au dispărut pur şi simplu şi nu aveau unde să arunce o bucată de hârtie. Proiectul propus de primarul Gheorghe Falcă ridică mari semne de întrebare, deoarece suprafaţa străzilor care vor fi curăţate a „intrat” la apă: s-a micşorat de opt ori. „Suprafața propusă spre salubrizare scade de la 900.000 mp la 118.764 mp, în timp ce anexa 1 care cuprinde străzile ce urmează a fi măturate lipsește din proiect”, a declarat Beniamin Vărcuş. El a arătat că soluţia propusă de primarul Falcă este ilegală, iar consilierii PSD şi ALDE vor susţine doar proiecte legale şi reale.

Liberalii au uitat că ei conduc Aradul

Pentru că aleşii locali municipali social-democraţi şi ALDE nu au votat proiectul propus de Gheorghe Falcă, consilierii locali liberali, majoritari, s-au dezlănţuit. Ei au uitat că au majoritate în Consiliul Local Municipal, iar PNL are primar şi viceprimar la Arad. Vinovaţi pentru că Aradul este sufocat de gunoaie sunt social-democraţii. „Tupeul și nesimțirea celor din PSD nu are margini”, a declarat consilierul liberal Bogdan Boca, care din prea mult elan a uitat de minimele cerinţe ale gramaticii în demersul său. Şi pentru că neputinţa lui Gheorghe Falcă de a oferi arădenilor un oraş curat trebuie apărată, consilierul Boca a arătat cine sunt vinovaţii: „Când veți vedea o lipsă de curățenie totală, mormane de gunoi pe străzile Aradului, praf, mizerie să știți că mulțumirile le puteți adresa celor din PSD”.

Primarul Aradului prezintă conurbația

În timp ce arădenii stau cu gunoiul în faţa uşii, primarul Aradului face strategii macroeconomice. La întâlnirea de afaceri de la Reşiţa cu mari investitori europeni şi din SUA, Gheorghe Falcă a prezentat proiectul conurbației Arad-Timișoara, pe baza studiului realizat de Banca Mondială. Acesta a subliniat potențialul deosebit pe care piața românească a forței de muncă îl are, precum și relația dintre administrație, mediul de afaceri și învățământ. „Aradul se dezvoltă într-un ritm accelerat, iar vecinătatea cu Timișoara determină un schimb de forță de muncă, arădeni lucrează la Timișoara, dar sunt și timișoreni care lucrează la Arad. Între aeroporturile noastre distanța este de 32 km pe autostradă, asta înseamnă 15 minute de condus. Aradul dispune de angajați bine pregătiți, cu experiență în companiile multinaționale, iar primăria oferă sprijin pentru cei care doresc să investească în zonele industriale”, a declarat primarul Aradului.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here