„Păcălici” vine la Arad

O expoziţie inedită va avea loc la Arad: Muzeul Jucăriilor, cea mai mare colecție de gen din România, vine la Arad. Evenimentul va debuta în data de 31 mai, la ora 12.00, la Muzeul Preparandiei.
Colecția aparține Asociației Muzeul Jucăriilor, fondată de Mihail și Cristian Dumitru, care colecționează jucării de peste 40 de ani și al căror obiectiv ambițios este înființarea unui muzeu permanent al jucăriilor în România. La Arad, prin acest proiect finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad, în parteneriat cu GMMC, Asociația Muzeul Jucăriilor aduce câteva sute de exponate, din cele peste 12 000 pe care le deține Muzeul. În această selecție se vor regăsi și multe jucării produse la fabrica Arădeanca. Cea mai veche jucărie expusă datează de la începutul secolului trecut, selecția concentrându-se pe perioada anilor 60-80.
„Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase in vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet”, au declarat cei doi colecționari.
Mereu în căutare de noi exponate pentru colecția lor, unele achiziționate, altele donate, Mihail și Cristian Dumitru călătoresc foarte mult prin țară. Până la găsirea unui sediu permanent, o mică parte a colecției este expusă itinerant, de la București la Cluj-Napoca, Alba Iulia, Deva și Satu Mare, și de la Galați și Brăila, la Bârlad, Giurgiu, Brașov, iar acum, Arad.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici