Tinerii valoroși sunt goniți din Arad

În timp ce România face eforturi pentru a-și aduce înapoi în țară valorile, la Arad primarul Falcă nu știe cum să scape de tinerii talentaţi. Un violonist de excepție, cu studii în străinătate, cu un CV impresionant, a intenționat să se prezinte la concursul organizat de Filarmonica din Arad. Numai că primarul Falcă nu l-a vrut, oamenii lui l-au înfierat cu mânie proletară și au transformat scandalul într-unul politic: PSD face trafic de influență pentru angajarea violonistului. Numai că acest tânăr valoros, alături de un grup de muzicieni recunoscuți în Europa, a venit și a explicat care este de fapt adevărul: este dorit în Europa, dar nu și la Arad.

A cerut să se poată prezenta la concurs

Consiliul Administrativ al Filarmonicii de Stat Arad a hotărât să facă demersurile necesare pentru transformarea a cinci posturi vacante din organigramă în alte funcții decât cele existente în momentul de față. La votul în Consiliul Local Municipal au ajuns doar patru din cele cinci. Scandalul a izbucnit când s-a aflat că Alexandru Costache, un violonist de excepție, cu un CV impresionant de 20 de pagini, a intenționat să concureze pentru un post la Filarmonica din Arad. Numai că, deși a studiat cu bursă la Royal Academy of Music din Londra și este concert maestru al Filarmonicii internaționale „World Peace Philharmonic” din Hamburg, cei de la Arad nu l-au vrut. El a fost susținut de un grup de tineri artiști și a fost în audiență la conducerea Primăriei Arad pentru a-i solicita sprijinul și pentru a prezenta motivele de ordin tehnic pentru care ar trebui transformat postul respectiv. Problema a fost că Alexandru Costache, deși este un artist renumit în Europa, nu are vechimea în muncă cerută pentru acest post. Tânărul nu a cerut nici o favoare personală, ci o derogare pentru a se putea prezenta la concurs. În Consiliul Local Municipal s-a discutat problema, prof. Anca Stoenescu, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Arad, în același timp consilier local social-democrat a susținut, văzând CV-ul, că ar trebui ca tânărul Costache să poată participa la concurs. Imediat, consilierul local liberal Ionel Bulbuc, actor, membru în Consiliul de Administrație al Filarmonicii arădene s-a supărat și a atacat-o pe colega sa de CLM: „Nu știu dacă să numesc ieșirea doamnei Stoenescu un exces de zel, tentativă de trafic de influență sau doar inconștiență, însă este evident că un astfel de consilier local nu ar trebui să aibă asemenea scăpări”. La adresa consilierilor locali social-democrați, actorul Bulbuc a spus: „Consilierii PSD fac casting la Filarmonică! Își vor pilele angajate!”. Prof. Anca Stoenescu a lămurit problema. „CV-ul de 20 de pagini mi-a fost trimis de artiștii din orchestra arădeană care au solicitat crearea acestui post în organigrama filarmonicii, CV pe care l-au înmânat și conducerii primăriei la care chiar au fost în audiență pentru a-i solicita sprijinul și pentru a prezenta (nu doar în scris ci și verbal) motivele de ordin tehnic pentru care ar trebui înființat postul în cauză, arătând totodată și faptul că prin scoaterea la concurs a unui asemenea post se creează posibilitatea participării și ocupării acestuia de un tânăr deosebit de talentat”, a declarat Anca Stoenescu.

Dorit în Europa, alungat de la Arad

Alexandru Costache a povestit că anul trecut a început o colaborare frumoasă cu Filarmonica din Arad, unde a susținut șapte concerte ca solist, dar a avut și concerte ca și maestru invitat al Filarmonicii arădene. El a explicat că abia în acest an a absolvit facultatea, deci nu a putut fi și angajat. Însă, Alexandru Costache a evoluat ca solist cu numeroase orchestre, printre care Royal Academy of London Orchestra, World Peace Philharmonic din Hamburg, Germania, orchestra Simfonia București, Orchestra internațională de tineret CEI Youth, Italia etc. A fost distins cu premii în peste 30 de competiții naționale și internaționale. Filarmonica arădeană a scos la concurs un post, iar colegii din orchestră care l-au îndrăgit în cursul concertelor, i-au propus să se prezinte la concurs. Numai că, Alexandru Costache nu poate să dea concurs la Arad, pentru că o condiție esențială este de a avea 5 ani vechime în muncă. „În prezent sunt concert maestru la două filarmonici din Germania, dar nu se iau în considerare pentru că nu am carte de muncă”, a declarat Alexandru Costache. El a povestit că după ce i-a cunoscut pe colegii săi din orchestra Filarmonicii arădene, tineri și ei, și-a dorit să vină la Arad unde să poată face performanță. „Ei sunt colegii mei și în Germania, unde noi strângem mii de oameni în sălile de concerte. Am cântat în Berlin, în cele mai mari orașe din Germania și am fost extrem de apreciați. Nu știu de ce nu se poate face la fel și la noi în țară”, a explicat Alexandru Costache.
Colegii săi spun că printre ultimele informații pe care le-au aflat au fost că s-a renunțat la postul de concert maestru pentru unul pentru orgă, deoarece Primăria Arad intenționează să cumpere o orgă.
„Eu mi-am dorit oportunitatea de a putea participa la concurs. Nu am spus că vin pe un post creat special pentru mine. Vreau doar să pot participa la concurs, unde poate să participe orice concert maestru din țară sau din străinătate”, a declarat Alexandru Costache. Artistul, în timp ce este dorit pe marile scene din străinătate, este aproape gonit de la Arad. Alexandru Costache spune că se gândește deja tot mai serios să plece la studii, la un master în străinătate și să colaboreze mai departe cu filarmonicile din Europa, care l-au dorit.

(Foto: Facebook)

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here