Dr. Cionca o comite din nou: RMN-ul care nu s-a stricat, trebuie… reparat

Foto: Arhiva

Dr. Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad a ţinut să îi liniştească pe arădeni că RMN-ul de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad nu s-a stricat. Însă, el va fi reparat deoarece este în garanţie. „Aparatul RMN a fost achiziţionat de Spitalul Judeţean, ca o necesitate prioritară, nu de Consiliul Judeţean. De asemenea, nu s-a defectat nicio piesă la RMN. Din cauza fluctuaţiilor de tensiune a scăzut presiunea heliului. O situaţie temporară care va fi rezolvată de firma care a furnizat aparatul RMN, acesta aflându-se în garanţie”, a declarat dr. Iustin Cionca, preşedinte al Consiliului Judeţean Arad. Acesta subliniază că RMN-ul a fost cumpărat de către Spitalul Judeţean, însă omite să spună că banii au provenit de la Consiliul Judeţean Arad.
Iustin Cionca crede că arădenii au uitat povestea cu RMN-ul şi încearcă să dea vina pe Guvernul PSD. Situaţia este însă alta. Fostul ministru al sănătății, Patriciu Achimaș Cădariu a venit la Arad, a discutat cu conducerea Consiliului Județean, a promis sprijin pentru achiziţionarea aparatului RMN și a alocat suma necesară. Numai că la licitația organizată au fost contestații, iar finanțarea s-a pierdut. A venit următorul ministru al sănătății la Arad, Florian Dorel Bodog, care a declarat că Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad va primi totuși dotări. Aradul s-a aflat printre cele 14 spitale județene care nu au RMN. „Va beneficia de RMN prin programul Băncii Mondiale”, a declarat Florian Dorel Bodog. Însă acest lucru mai durează, pentru că trebuie să fie efectuate toate formalitățile legale.
„Este foarte ușor să stai pe margine și să spui de câți bani ar fi nevoie. Când am intrat prima oară în Ministerul Sănătății, fostul ministru mi-a spus că mă sfătuiește să închid programul cu Banca Mondială”, a declarat Florian Dorel Bodog. El a explicat că situația sănătății în România nu este deloc una bună. Vechea Guvernare nu și-a asumat responsabilitatea și în loc să folosească banii de la Banca Mondială, a preferat să nu facă nimic. Pentru perioada 2014-2020, Banca Mondială a alocat pentru România 250 de milioane de euro. Din această sumă, pentru că în perioada Guvernării Cioloș nu s-a dorit acest lucru, s-au cheltuit doar cinci milioane de euro. Ministrul Bodog a spus că a reușit, în urma discuțiilor avute cu boardul Băncii Mondiale, să obţină ca acești bani să fie folosiți pentru sistemul de sănătate românesc.
Concluzia este simplă: în loc ca la Arad să ajungă un RMN pe gratis, achiziţionat de Guvern din finanţarea de la Banca Mondială, s-a preferat să se cheltuiască un milion de euro din banii arădenilor.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here