Arădenii s-au confruntat cu probleme datorită ambroziei, iar Consiliul Judeţean a găsit soluţia: o consultare publică

După mai bine de o lună de zile, în care presa a semnalat existenţa ambroziei pe hectare întregi chiar lângă Penitenciarul Arad, Consiliul Judeţean Arad a decis să ia măsuri: o consultare publică pe tema pericolului pe care îl reprezintă această plantă.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociaţia „Excelsior” şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara. Claudia Boghicevici, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad a inițiat un grup de lucru care va avea ca scop informarea şi conştientizarea administraţiilor locale din judeţ şi a populaţiei asupra riscurilor pe care le prezintă ambrozia. Aproximativ o sută de persoane, medici specialiști, cadre universitare, primari, specialişti în agricultură din judeţele Arad şi Timiş au participat la dezbaterile în centrul cărora s-au plasat modalităţile de combatere a acestei plante.
Incidenţa şi prevalenţa bolilor alergice este în continuă creştere. Polenul de ambrozie îi sensibilizează şi pe cei care nu sunt predispuşi la alergii. În urma cercetărilor realizate de Universitatea „Vasile Goldiş” în municipiul Arad a reieşit că un număr mare de copii riscă în anii următori să dezvolte simptomele virulente ale alergiei la polenul de ambrozie. În mai puţin de o lună de la răspândirea ei într-o zonă geografică, ambrozia devine unul dintre cei mai importanţi factori alergeni. „În zona de vest a României există focare de infecţie, iar implicarea autorităților este necesară pentru credibilizarea campaniilor de informare. Iată de ce este necesară luarea măsurilor concrete şi implicarea totală a autorităţilor. Prin poziţia sa geografică, Aradul este printre regiunile cele mai expuse. Ambrozia nu poate fi eradicată în totalitate, dar poate fi ţinută sub control prin avertizarea şi informarea populaţiei”, a declarat Claudia Boghicevici.
În judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Bihor sunt aproximativ 56.000 de locuitori cu sensibilitate scăzută la ambrozie, 141.000 cu sensibilitate medie, 283.000 cu sensibilitate ridicată. La nivel european, în anul 2010 peste 750 de milioane de euro au fost costurile medicale pentru tratarea alergiilor provocate de ambrozie.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here