Simpozionul „În lumea lui Comenius – sisteme eficiente de educație”, la UVVG

De curând, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad s-a desfăşurat simpozionul „În lumea lui Comenius – sisteme eficiente de educație”, un exercițiu practic despre cum se pregătește educatorul viitorului.
Directorul proiectului, conf. univ. dr. Florica Faur, de la Facultatea de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport, a implicat în această activitate, alături de studenți, parteneri din învățământul preuniversitar: Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” și Seminarul Teologic Ortodox, care au și semnat un parteneriat cu facultatea pentru viitoarele activități de interes pedagogic. Simpozionul i-a avut invitați pe lect. univ. dr. Marcela Ciortea (Universitatea „1 Decembrie 1918”, Alba Iulia), latinistă de excepție, care s-a ocupat de traducerea din limba latină în limba română a cărții lui Jan Amos Comenius, „Orbit Sensualium Pictus” sau „Lumea sensibilă în imagini” și pe prof. univ. dr. Liviu Antonesei (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași), cel care a și prezentat volumul amintit, într-o prelegere cu tema „Despre Jan Amos Comenius pornind de la traducerea Marcelei Ciortea”. A doua prelegere în plen a fost cea a Marcelei Ciortea despre Comenius şi învățarea limbilor latine și a limbilor vernaculare. Alături de arădeni a participat și o clasă de elevi de la Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” din Deva, împreună cu trei cadre didactice, aflată într-o vizită la Preparandia din Arad.
În cadrul simpozionului, alături de cei doi invitați, au luat cuvântul și conf. univ. dr. Cristian Bențe, prof. univ. dr. Marius Grec, conf. univ. dr. Speranța Milancovici, prof. Larisa Chițu – director-adj. la Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” și prof. pr. Pompiliu Gavra – director al Seminarului Teologic. Lucrările au fost deschise de directorul de proiect, Florica Faur. Manifestarea a continuat cu ateliere pe trei secțiuni: Sisteme moderne de educație, Pedagogi celebri și Noile educații, în sălile Facultății de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport. Au susținut lucrări peste 50 de elevi și studenți de la cele trei instituții. Simpozionul l-a avut ca invitat pe dr. Șerban Axinte, cercetător științific la Academia Română, Institutul de Filologie „A. Philippide” Iași, care a prezentat Opera poetică a profesorului Liviu Antonesei. Lucrările au continuat pe Ateliere interactive și s-au finalizat în acorduri de chitară.
Proiectul a putut avea loc prin Asociația pentru Cultură, Educație și Tineret „Vasile Goldiș” din Arad, președinte Marius Grec, cu finanțarea Centrului Municipal de Cultură.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here