Locuitorii din Săvârşin îl plâng pe Regele Mihai

Tristeţe mare la Săvârşin, după ce s-a aflat că Majestatea Sa Regele Mihai a murit. În scurt timp, la poarta castelului din localitate au fost aprinse candele şi a fost adusă o coroană de flori. Locuitorii comunei îşi amintesc cu drag de Regele Mihai şi povestesc diverse întâmplări cu Familia Regală. De exemplu, ei îşi amintesc cum Majestatea Sa, Regele Mihai, mergea de la Castelul din Săvârşin până în centrul comunei, în fiecare zi când se afla în localitate. Acolo, de la magazin, cumpăra câte un covrig pentru el şi unul pentru regina Ana şi povestea cu localnicii. Coafeza din Săvârşin a povestit cum a fost chemată săptămânal la Castel, să îi aranjeze părul Reginei Ana. Femeia a spus că nu poate să meargă la o anumită oră, când a fost solicitată, deoarece avea copil mic şi era singură acasă cu el. Atunci, Regele Mihai i-a transmis să vină împreună cu copilul la castel. „Am primit vestea morţii Majestăţii Sale, cu tristeţe şi lacrimi. Am fost unul dintre cei şapte călăreţi care l-au aşteptat pe Majestatea Sa când a venit prima oară la Săvârşin. Am fost vecini şi am trăit în vecinătatea Casei Regale. Majestatea SA a fost omul care a mers cu cadouri la sărbători, la familiile nevoiaşe, un om care a trăit printre noi”, a declarat Carmen Constantin, o localnică din Săvârşin. Familia sa locuieşte chiar peste drum de castel şi are multe amintiri cu Familia Regală. Femeia povesteşte că în anul 1995, când Regina Ana a venit prima oară la Săvârşin, castelul nu fusese încă retrocedat. Însă, ca vecini, imediat au deschis poarta şi au poftit-o în gospodăria lor. „Bunicul meu, care era un om hotărât şi monarhist convins a hotărât să fie primită la noi în gospodărie”, a declarat Carmen Constantin. Locuitorii din comună vor pleca la funeraliile de la Curtea de Argeş. „Comunitatea de la Săvârşin a primit cu mare tristeţe, cu mare îndurerare vestea tristă a trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale, Regele Mihai I a României. Cu toţii vărsăm o lacrimă pe obraz gândindu-ne la cel care a iubit atât de mult Săvârşinul, a iubit atât de mult oamenii de la Săvârşin, a iubit atât de mult tot ceea ce a însemnat datină, obiceiul străbun. Dacă ne gândim că nici un Crăciun de când a venit prima oară la Săvârşin, în anul 2001 nu a trecut până în urmă cu trei ani fără să nu fie prezent aici, să primească colindătorii, să viziteze familiile nevoiaşe, să le aducă un dar”, a declarat Ioan Vodicean, primarul comunei Săvârşin. Acesta a spus că o delegaţie din Săvârşin va participa la funeraliile Regelui Mihai.
Călin Mădăluţă, preotul bisericii ortodoxe din Săvârşin, a declarat că începând de marţi, în fiecare seară va fi săvârşită o slujbă de pomenire în memoria Regelui Mihai I. „Vom organiza în fiecare zi slujbe de pomenire în amintirea Majestăţii Sale, Regele Mihai I, până în ziua înmormântării sale”, a declarat preotul paroh Călin Mădăluţă.
Locuitorii din Săvârşin, cu lacrimi în ochi, spun că s-a stins un ideal al lor. Ei se roagă pentru sufletul său şi spun că odată cu Regele Mihai, a plecat şi speranţa că Monarhia va mai deveni o forţă în România.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here