Samuel Caba: „Am convingerea că arădenii sunt cei mai frumoși oameni și că merită să-i iubești și să-i prețuiești”

-interviu cu Samuel Caba, Președintele Asociației pentru Reformă Civică și Democrație

– Domnule Samuel Caba, ce reprezintă pentru dumneavoastră luna decembrie şi acest final de an?!

– Luna decembrie este o lună a bucuriei și a sărbătorilor. Avem parte de sărbătorile de Sf. Nicolae, Sărbătorile Crăciunului și Anului Nou. Dintre toate se detașează ca spectacol și semnificație Sărbătoarea Crăciunului, adică Nașterea lui Iisus Cristos, Mântuitorul nostru. Pentru creștinii din România și din Arad, indiferent de confesiunea religioasă, nașterea lui Iisus petrecută acum mai bine de 2.000 de ani în Bethleemul din Iudeea reprezintă cel mai mare cadou pe care L-a făcut Dumnezeu întregii omeniri: L-a dăruit LUMII pe fiul Său spre iertarea păcatelor noastre. Acest unic dar ne dă sentimentul că suntem fiii lui Dumnezeu și că în luna cadourilor trebuie să fim mai buni, să iubim și să dăruim dragoste semenilor noștri. Spuneam recent că ar fi bine ca întreaga clasă politică să intre într-un armistițiu. „Pace și bunăvoire între oameni” au vestit îngerii la nașterea Mântuitorului Iisus! Parcă azi, în România lui decembrie 2017, acum când intrăm în anul Centenarului Marii Unirii, cred că e momentul unei UNIRI în cuget și-n simțiri pentru unitate și propășirea neamului românesc.

– Sfârşitul anului 2017 este, totuşi, unul trist, deoarece ne-am despărţit de mari personalităţi ale neamului românesc dar şi cu tulburări pe scena socială şi politică. Cum trebuie să întâmpine arădenii noul an care se apropie, cu ce sentimente faţă de semenii lor?

– E un final de an totuși trist, cu vești despre moartea unor mari actori ai scenei teatrale românești, despre crime abominabile, cu manifestări și mitinguri care arată dezbinarea și ura noastră unii față de ceilalți. Şi să nu uităm de momentul despărţirii de cel care a fost Majestatea Sa Mihai I, ultimul suveran al României, plecat dintre noi la început de decembrie. Ca și creștin practicant, ca pastor al unei Biserici Creștine am datoria să-i chem pe toți arădenii la un moment de reflexie față de viața noastră, de Dumnezeu, de darul său minunat – pruncul Iisus – Mântuitorul Nostru. Pornind de la această reflexie în spirit creștin, să fim mai buni, să ne bucurăm de Crăciunul cu bradul împodobit și de trecerea spre 2018 – anul Centenar al Marii Bucurii a poporului român. Cred că sentimentul de dragoste ar trebui să fie dominant pentru noi în aceste zile. Spunea Gabriel Garcia Márquez, că „Dragostea adevărată este o limbă pe care surzii o pot auzi și orbii o pot vedea”. Sunt convins că arădenii, în general creștinii și credincioșii autentici știu să înfăptuiască și să dăruiască DRAGOSTE.

– În primăvara lui 2017 ați părăsit politica și ați fondat Asociația pentru Reformă Civică și Democrație.

– Am plecat din politică dezamăgit că acest spațiu decizional major din România este populat și poluat de prea multă nonvaloare și mediocritate. Am considerat mult mai oportun să mă exprim în latura civică. Așa s-a născut Asociația pentru Reformă Civică și Democrație, un organism apolitic care dorește să fie vizibil în spațiul arădean, să devină un exemplu prin atitudine şi faptele sale. 2017 a fost un an de început și sper ca anul 2018 să marcheze și consacrarea noastră ca asociație în spațiul civic. Avem foarte multe proiecte, unele dedicate marelui eveniment național, „Centenarul Marii Uniri” și le vom demara, în mod vizibil, începând cu ianuarie 2018, după revenirea mea din SUA. Sunt ferm convins că România are șanse reale de performanță, de afirmare în Uniunea Europeană pentru că are un potențial uman senzațional. Am văzut în vizita pe care o efectuez în SUA foarte mulți români care s-au realizat și aduc prestigiu României. Sunt mândru că sunt român, că aparțin comunității arădene și Aradului, acest oraș minunat unde s-a gândit Marea Unire și care a dat țării oameni de valoare. Cred că rolul Aradului este și va fi încă semnificativ și că prestanța lui depinde de atitudinea noastră.

– Ce vă propuneţi pentru anul 2018?

– În ce mă privește pe mine și pe colegii mei din Asociația pentru Reformă Civică și Democrație, vom fi pozitivi în 2018, vom participa activ la dezvoltarea și la frumusețea Aradului pentru că am convingerea că arădenii sunt cei mai frumoși oameni și că merită să-i iubești și să-i prețuiești.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here