Retim #rezistă: dacă tot nu-l penalizează autorităţile, a uitat de caietul de sarcini şi aplică graficul Polaris

Scandalul gunoaielor pare să desfidă orice logică la Arad. Iniţial, artizanii noului contract aşa-zis european pentru salubrizare au încercat să întărească ideea că de acum, în ceea ce priveşte colectarea gunoaielor, epoca Polaris este depăşită şi urmează o perioadă nouă, europeană, a colectării selective, cu noul operator Retim. Din păcate, aşa cum arădenii s-au convins, în loc de aer european, Aradul a fost îmbâcsit de duhorile gunoaielor care s-au adunat în adevăraţi munţi pe străzi. Zi de zi, din 23 aprilie încoace, de când de deşeurile menajere, teoretic, se ocupă firma timişoreană Retim, problemele s-au agravat. Firma a primit amenzi, a primit ultimatumuri, inclusiv din partea Ministrului Mediului (care, nota bene, a expirat astăzi, 7 mai), pentru a rezolva colectarea gunoaielor din Arad. Şi tot rând pe rând, fiecare termen de conformare a fost depăşit, fără rezolvarea definitivă a problemei acumulărilor de gunoaie şi revenirea la normalitate.
S-a mai constatat, din lipsa de eficienţă a companiei, că de fapt Retim nu a avut în nici un moment capacitatea reală de a onora contractul de la Arad. Probabil, oficialii firmei, prea uşor acceptată pentru a rezolva la modul european problema gunoaielor arădenilor, şi-au imaginat că au pus mâna pe găina cu ouă de aur: adică, că pot plimba câteva autospeciale prin Arad, pot aduna gunoaiele care le convin şi se umplu de bani. Realitatea, aşa cum a reieşit dintr-un comunicat al ADI-SIGD Arad, este că în perioada de criză maximă, Retim a acţionat cu doar 17,5 autospeciale pe zi, adică de câteva ori mai puţin decât un minim necesar, acoperit până acum fără probleme de vechiul operator, Polaris. Mai mult, Retim nu are autorizaţie de mediu, fiind singurul caz de firmă care activează în acest domeniu şi care a putut accesa un contract fără a deţine acest document de bază, autorizaţia de mediu.
Trăgând linie, constatăm că autorităţile municipale şi judeţene au acceptat (pe considerente care încă ne scapă) un operator de salubrizare fără capacitate, experienţă, dotare şi personal pentru a se ocupa de salubrizarea Aradului. Mai mult, în ultimul moment, când buba se spărsese de mult, Retim, care se apăra cu aşa-zise clauze şi prevederi din contract şi caietul de sarcini, a dat-o la întors şi a anunţat că va respecta pentru un timp graficul de ridicare a gunoaielor practicat de Polaris. Grafic care, evident, nu se lipeşte de loc peste promisiunile contractuale ale Retim.
Şi acum, ce va urma? Probabil, încă o rundă de tentative ridicole ale sprijinitorilor firmei Retim, care în ciuda evidenţei vor căuta să ţină în viaţă acest contract de-.a dreptul dubios, care după unele opinii avizate ar fi din start nul de drept. Ca o simplă paranteză, pentru a vedea ce înseamnă un mod de lucru politicizat şi ineficient la scară mare: în timp ce străzi ultracentrale din Arad erau asaltate de gunoaiele neridicate, în timp ce chiar în faţa sediului ALDE Arad, partidul ministrului Mediului, era o grămadă de deşeuri menajere neridicate, pe liniştita stradă din Cartierul Funcţionarilor pe care domiciliază unul dintre supervizorii activităţii Retim, viceprimarul Călin Bibarţ, nu era urmă de gunoi. Oare de ce?

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here