Ministrul Mediului constată: Retim nu a îndeplinit nici una din măsurile convenite în 4 mai. Mai departe, rămâne cum am stabilit!

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a reacţionat în cazul scandalului gunoaielor. Ministrul a ţinut să mulţumească, pe contul său de Facebook, arădenilor care au informat-o despre situaţia de la Arad. „Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați transmis informații și fotografii din Arad. Mi-au fost foarte utile pentru evaluarea corectă a situației pe care, în pofida numeroaselor controale pe care le-am dispus, a amenzilor date de Garda Națională de Mediu și a monitorizării continue, o consider foarte gravă. Problema gestionării deșeurilor aparține autorităților locale (Consiliul Județean și primării), prin ADIS, care se află în relații contractuale cu firma de salubritate. Astăzi le-am transmis tuturor acestora, precum și doamnei prefect, primele mele concluzii de după expirarea termenelor de conformare pe care, împreună, le-am stabilit în întâlnirea de lucru din 4 mai. Măcar acum, în al 12-lea ceas, sper să își facă fiecare datoria, așa cum ne-am făcut-o noi, încă din prima clipă”, a scris Graţiela Gavrilescu pe contul său de socializare. Ministrul a ataşat şi documentul pe care l-a transmis spre ştiinţă Prefectului Judeţului Arad. În document, se analizează fiecare dintre măsurile dispuse cu ocazia vizitei la Arad precum şi modul în care acestea au fost (sau nu) îndeplinite în termenele stabilite de către cei vizaţi.

Practic, aşa cum se poate uşor constata lecturând cele două pagini ale adresei Ministerului Mediului, nici una dintre măsurile stabilite nu a fost îndeplinită în totalitate. Mai precis, măsura 1, vizând salubrizarea oraşului până în 6 mai, nu a fost îndeplinită nici până astăzi. Măsura 2 viza depunerea, până în 8 mai, a documentaţiilor pentru obţinerea autorizaţiei de mediu pentru Retim. Ultimele documente au fost depuse în 10 mai, urmând ca APM Arad să ia decizia finală pentru emiterea autorizaţiei după îndeplinirea tuturor solicitărilor din Îndrumarul Tehnic emis de aceasta. Măsura 3, privind distribuirea tuturor pubelelor către populaţie şi agenţii economici până în 9 mai nu s-a realizat în totalitate. Măsura 4, care părea cel mai uşor de îndeplinit, privind preluarea de către Retim a celor 10 autospeciale de la Consiliul Judeţean, nu s-a materializat în termenul fixat deoarece proprietarul, CJA, nu a montat dispozitivele de compactare astfel încât acestea să poată fi folosite pentru preluarea deşeurilor. În fine, nici măsura 5, care viza semnarea de către Retim a tuturor contractelor cu beneficiarii serviciilor sale nu a fost îndeplinită în totalitate până la termenul stabilit, de 9 mai a.c. „Ministerul Mediului, prin structurile subordonate, va continua acţiunile de monitorizare a stării de salubritate pe raza judeţului Arad, pentru asigurarea respectării legislaţiei de Mediu, în limita competenţelor. În aceste condiţii, doamnă Prefect, vă rugăm să evaluaţi şi să intreprindeţi demersurile necesare deblocării situaţiei de criză, potrivit legii”, a scris în adresa oficială înaintată Instituţiei Prefectului judeţului Arad ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.
Ministerul a analizat, a constatat, a sesizat ceea ce era evident şi anume faptul că Retim nu a îndeplinit în termenul stabilit nici una dintre măsurile trasate în 4 mai. Şi, în ciuda acestui fapt, adresa ministrului Mediului, care nu conţine nici o concluzie directă asupra a ceea ce riscă cei care nu s-au conformat cerinţelor în termenele stabilite, seamănă tot cu o simplă mângâiere pe creştetul prestatorului de servicii de salubritate Retim. Aşteptăm deciziile Prefectului în urma adresei primite de la Ministerul Mediului.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here