Noaptea minţii: Retim cere ca Poliţia locală să-i amendeze pe arădeni şi să-i oblige să semneze contracte de salubrizare

Scandalul generat de incapacitatea firmei de salubrizare timişorene Retim de a gestiona contractul de salubrizare a Aradului dar şi al celorlalte 24 de localităţi din zona 1, care fac obiectul proiectului cu finanţare europeană de colectare selectivă a deşeurilor, scoate la lumină aspecte tot mai ciudate. Deşi a fost evident că acceptarea unui operator care a dovedit că nu era pregătit nici logistic, nici din punctul de vedere al documentaţiilor necesare (şi ne referim aici la faptul că nu a obţinut în timp util un document de bază, autorizaţia de mediu, fără de care nu putea începe activitatea în Arad) ridica semne de întrebare atât la nivelul ADI-SIGD cât şi pentru Consiliul judeţean şi Primăria Arad, care au acceptat practicile Retim fără să obiecteze, un singur responsabil de problema gunoaielor a ales să-şi depună mandatul Consiliului director al ADI-SIGD. Este vorba despre directorul acesteia, Adrian Ţolea. În loc de asumare a responsabilităţii, preşedintele CJA, Iustin Cionca, i-a mângâiat pe creştet pe cei de la Retim şi le-a cerut să schimbe conducerea de la Arad, fără a ridica însă şi problema unei eventuale rezilieri a unui contract nerespectat nici o clipă de Retim la parametrii asumaţi.
Reacţia celor de la Retim este de-a dreptul stupefiantă. Aceştia pur şi simplu dau vina pentru întreaga situaţie din Arad nu pe propria lor incapacitate, ci pe… arădeni. Adică, cei de la Retim, care după câteva săptămâni de muncă abia ajung să se apropie de gestionarea problemelor gunoaielor adunate de zeci de zile prin Arad, spun că vinovaţi sunt arădenii care depun gunoiul în mod ilegal şi nu au semnat contracte. Retim afirmă că a solicitat în mod repetat sprijinul autorităţilor locale pentru a-i găsi şi pedepsi pe vinovaţi.
Dacă analizăm doar superficial cele semnalate de Retim, ar părea că, într-adevăr, eforturile uriaşe ale operatorului de salubrizare ar fi sabotate chiar de beneficiarii serviciului, cetăţenii Aradului. Dar dacă analizăm mai profund atât declaraţiile lor dar şi modul cum s-a derulat activitatea Retim din ultimele şase luni şi jumătate, de când au câştigat licitaţia, lucrurile stau complet diferit. Retim a avut tot timpul necesar să îşi prezinte sistemul nou de colectare a deşeurilor menajere, dar nu a făcut-o. A avut tot timpul să obţină autorizaţiile necesare înainte de a intra efectiv pe piaţa Aradului, dar de asemenea, nu a făcut-o. Şi a avut tot timpul să contacteze arădenii, persoane fizice şi juridice pentru a negocia termenii noilor contracte de salubrizare. Şi au făcut-o într-un mod arogant, fără a dialoga, aşa cum s-au convins cam toţi cei care au avut de a face cu agenţii de teren ai firmei timişorene. Deci, nu este de mirare că în faţa ameninţărilor mulţi, foarte mulţi cetăţeni ai Aradului şi agenţi economici au ales să caute noi posibilităţi de dialog pentru a încheia contracte corecte, nu impuse arbitrar.
Şi acum, ce face Retim? Cere autorităţilor locale, prin Poliţia Locală, să-i caute pe cei care nu au semnat contracte şi să-i sancţioneze. Altfel spus, în termeni economici, firma Retim vrea să facă profit în contractul din judeţul Arad pe seama autorităţilor locale, care în opinia timişorenilor, ar trebui să-i oblige pe arădeni să semneze contracte cu ei. În acelaşi mod, orice alt prestator de servicii din Arad ar putea să ceară Poliţiei Locale şi autorităţilor să-i oblige pe oameni să semneze contracte cu el, care să-i încarce conturile. Fie că este vorba de service-uri auto, de vulcanizări, case de schimb valutar, restaurante, hoteluri şi enumerarea poate continua până la epuizarea codurilor CAEN. Poate preşedintele CJA, Iustin Cionca, pe baza logicii Retim, îi poate trimite pe poliţiştii locali să oblige oamenii să cumpere, de exemplu, pâine de Pecica, care este marcă a Aradului şi este şi foarte bună la gust. De ce nu, dacă pentru Retim se poate?
Lăsând gluma la o parte, este evident faptul că problema Retim este departe de soluţionare. Pe conturile de socializare apar încă imagini cu gunoaie neridicate, deşi protectorii Retim, din Primărie sau Consiliul Judeţean, se autosugestionează că activitatea pare să intre în normal. Nu s-a stabilit încă cine şi cum va ridica gunoaiele care nu fac parte din caietul de sarcini asumat de Retim. Şi, aşa cum se vede zi de zi şi ceas de ceas, Retim s-a angajat la o sarcină mult prea mare faţă de capacitatea sa reală de a acţiona conform contractului pe care cu atâta uşurinţă l-a câştigat la Arad, în acord cu aceleaşi autorităţi locale dar în defavoarea arădenilor.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here