USR cere ca arădenii să afle salariile celor de la ADI Deșeuri

USR Arad a sesizat atât Asociația de Dezvoltare Intercomunitară SIGD Arad, cât și Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad pentru a face publice câștigurile angajaților și conducerii Asociației. Aceasta este obligată de lege să facă publice salariile și toate sporurile aferente.
Conform Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, numărul 153/2017, orice instituție publică trebuie să afișeze la sediul propriu și pe pagina proprie de internet, la 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, o listă a tuturor funcțiilor, însoțită de nivelului salariului și a tuturor sporurilor și beneficiilor aferente. Legea Administrației publice locale numărul 215/2001 definește Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitare ca asociații de drept privat și de utilitate publică. În clarificarea statutului juridic al acestor asociații, Legea contenciosului administrativ numărul 554 din 2004, spune „sunt asimilate autorităților publice, în sensul prezentei legi, persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public”. Concluzia este că, asimilată autorității publice, ADI Deșeuri se supune prevederilor referitoare la transparență ale legii 153/2017.
„Proiectul prin care s-a constituit ADI Deșeuri este plin de semne de întrebare, iar una dintre necunoscute este nivelul salarizării angajaților și mai ales a celor care conduc Asociația. Cred că cetățenii sunt deosebit de interesați să afle cu cât sunt plătiți cei care trebuiau să organizeze serviciul de salubritate în municipiul și județul Arad. Deocamdată, activitatea Asociației reprezintă un mare eșec al actualei administrații, iar transparentizarea acestor venituri este absolut necesară pentru responsabilizarea angajaților și a managerilor”, a declarat Sergiu Vlad, deputat USR Arad.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here