Șocant: Gheorghe Falcă uită ce a semnat și joacă alba-neagra cu Cetatea Aradului

Dacă ministrul Apărării, Mihai Fifor, s-a ținut de cuvânt și a anunțat că va preda Cetatea Aradului municipalității conduse de Gheorghe Falcă și, printr-o adresă transmisă primarului, a punctat și termenii predării, nu la fel s-au petrecut lucrurile cu edilul Aradului. Gheorghe Falcă a făcut, ca de obicei în ultima perioadă, un expozeu personal al problematicii Cetății din care au lipsit explicațiile pentru neîndeplinirea obligațiilor pe care singur și le-a asumat, prin protocoalele semnate de-a lungul anilor cu Ministerul Apărării Naționale. Printr-un comunicat de presă, Primăria arată că vina pentru nereabilitarea unității militare Gai, care cădea în sarcina sa, ar fi de fapt un efect al faptului că de doi ani de zile Ministerul Apărării nu ar fi emis avizul pentru realizarea investiției. Mai mult, primarul nu ar fi avut, în ultimii doi ani, nici o întâlnire cu ministrul Apărării pe această temă. „Primăria Municipiului Arad și-a îndeplinit, în decursul timpului, obligațiile asumate, urmând ca și pe viitor, să faciliteze toate demersurile necesare transferului cetății către municipiul Arad. Prin documentul solicitat de către minister, Primăriei municipiului Arad, de transmitere a documentației tehnico-economice, se confirmă faptul că studiile realizate sunt corecte, și nu în ultimul rând se confirmă faptul că cetatea nu este, până la această dată, a Primăriei, ci este a ministerului, iar acesta are obligația de a o întreține”, se arată în comunicatul emis de Primărie. Gheorghe Falcă a ținut să completeze modul în care vede problema, amintind din nou de celebrele 16 milioane de euro pe care Guvernul PSD le-ar fi luat Aradului dar făcându-se că nu știe despre demersurile reale pe această temă din ultimii ani. „Decizia municipalității este de a respecta solicitarea ministerului. Aradului i-au fost luați în acest an 16 milioane de euro, de aceea credem că Guvernul României poate să își asume financiar sumele necesare pentru reabilitarea Unității Militare Gai și construcției unor noi pavilioane în acea unitate. Ulterior, se va face transferul armatei din cetate către Unitatea Militară Gai și în final, se poate face transferul cetății către municipalitate. Am solicitat Statului Major General o întâlnire pentru a pune pe hârtie toate documentele necesare acestui transfer. Noi vom îndeplini toate condițiile pentru a evita orice piedică în calea acestui transfer, deoarece suntem interesați de a obține în final cetatea în administrarea municipalității”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

În realitate, Cetatea este a Aradului din 2010 iar Primăria nu și-a făcut temele

Așa cum am mai prezentat (vezi aici: http://www.arad24.net/2018/01/11/video-vezi-aici-dovada-cum-mintit-gheorghe-falca-privinta-cetatii-aradului/), în realitate, prin hotărâre de Guvern, Cetatea Aradului a fost transferată în administrarea primăriei Aradului încă din anul 2010. Condiția transferului, după cum se știe, era ca Primăria să reabiliteze unitatea din Gai, să acorde un teren de 10 hectare Armatei pentru realizarea unui poligon de instrucție și să asigure construirea a 250 locuințe ANL pentru militari. Existau termene clare pe care Primăria nu le-a respectat în mod repetat. Un ultimatum a fost acordat de ministrul Mihai Fifor la începutul anului, când a anunțat că dacă până la jumătatea lunii mai a acestui an (până la 14 mai) Primăria nu va face lucrările la care se angajase pentru unitatea din Gai, problema Cetății va fi regândită. La vremea respectivă, era în analiza preluarea Cetății de către minister. Ulterior, ministrul Mihai Fifor a anunțat, în 10 august, cu ocazia unei vizite în Arad, că dacă Primăria nu va face ce și-a asumat până la finele anului, Ministerul Apărării va preda Cetatea municipalității. (vezi aici: http://www.arad24.net/2018/08/10/video-ministrul-fifor-arata-de-ce-primarul-falca-nu-vrea-sa-preia-cetatea-aradului-si-isi-bate-joc-de-patrimoniul-cultural/).
Mihai Fifor s-a ținut de cuvânt (vezi aici: http://www.arad24.net/2018/10/26/s-a-tinut-de-cuvant-ministrul-fifor-ii-preda-cetatea-lui-falca-si-vrea-sa-preia-cazarma-gai/ ). Pentru că echipa lui Gheorghe Falcă a căutat doar să tergiverseze pentru a aduce lucrările într-un an electoral, cei de la Ministerul Apărării s-au săturat să tot aștepte. Ei au anunțat că doresc să reabiliteze unitatea din Gai pe banii bugetului, deși lucrările erau, prin protocol, asumate de Primăria Aradului care de ani de zile alocă bani în bugetul local, îngrășând, tot de ani de zile, excedentul bugetar pentru că nu i-a cheltuit. În schimb Ministerul a cerut transferul Cetății către Primăriei, așa cum de altfel se anunțase de mult.
Dacă acum Gheorghe Falcă se face că uită ce a semnat și ce a promis, este doar o altă dovadă a modului în care primarul Aradului obișnuiește să transforme evenimente și realități pentru a-și îndeplini scopuri politice. Cât despre întâlnirile sale cu ministrul Mihai Fifor, ultima dintre ele a avut loc în cadru oficial, cu ocazia comemorării eroilor de la Păuliș, în Piața Avram Iancu. Nimic nu l-a împiedicat pe primar să inițieze un dialog pe o temă unde problemele erau generate de echipa sa și să încerce să rezolve și altcumva decât politicianist o chestiune atât de sensibilă pentru arădeni, cum este cea a Cetății Aradului.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here