Cum va arăta piața imiobiliară în România? Cât mai crește prețul caselor și apartamentelor?

Românii consideră investițiile imobiliare drept cele mai bune și mai sigure investiții. În acest context, săptămânal, dezvoltatorii imobiliari anunță noi investiții în diverse orașe din România. Prețurile apartamentelor cresc, iar cumpărătorii preferă blocurile noi. Companiile caută să-și extindă spațiile de birouri și clădirile care dețin asemenea spații, mai ales în zonele centrale ale orașelor sunt tot mai căutate. Un business important este cel al centrelor logistice, iar investițiile dezvoltatorilor imobiliari se extind și în acest domeniu.

Piața imobiliară din România a cunoscut în ultimii ani o creștere constantă a prețurilor. În cel de-al doilea trimestru al acestui an s-a observat însă că românii care achiziționează un apartament sau o casă nu mai sunt dispuși să achite prețuri foarte mari.

Specialiștii au  observat o tendință de creștere mai temperată a prețurilor imobiliarelor în România în anul 2018 față de anii 2016 și 2017. Prețurile imobiliarelor tranzacționate, raportate de Eurostat, arată clar o rată de încetinire a creșterii. Astfel de creștere mai lentă a putut fi constată în primele două trimestre ale anului 2018, în comparație cu începutul anului 2017. Motivul, spun angajații din domeniul imobiliarelor ar fi tocmai numărul insuficient de locuințe noi care sunt construite în marile orașe, dar și scăderea ofertei de proprietăți existentă pe piață spre vânzare. Un alt motiv este programul Prima Casă, datorită volatilității pieței pe acest segment. Mulți cumpărători au amânat decizia unei achiziții din cauza creșterii constante a indicelui Robor, ceea ce înseamnă o creștere a ratei bancare.

Conform unor studii efectuate, în anul 2018 creșterea prețurilor a fost de 1,4 % față de anii 2016 și 2017, când creșterea a atins până la 4% per ansamblu. Este un procent mediu apreciat conform creșterii prețurilor în cele mai mari orașe din România, unde creșterea este semnificativă percepută – în Timișoara și cel mai puțin în București – unde prețurile cresc relativ mai lent.

Prețul imobiliarelor în orașele României în 2018

Și totuși, românii scot bani frumoși din buzunare în cazul achiziției unui apartament. În marile orașe, prețurile imobiliarelor sunt mai mari. În cazul unui metru pătrat construit, pe primul loc într-un top al investițiilor imobiliare se află Cluj-Napoca, oraș cu cele mai mari prețuri. La mijlocul anului 2018, la Cluj-Napoca, prețul mediu a atins 1.480 euro/metru pătrat. Costul mediu al unui metru pătrat util din Capitală este mai mic, iar în ansambluri rezidențiale din București a ajuns la 1.260 euro/metru pătrat. Pe locul al treilea se situează Timișoara, cu 1.150 euro pentru un metru pătrat, fiind urmată de Constanța, Brașov, Craiova și Iași unde metrul pătrat construit variază de la 1.100 euro până la 960 euro (site-ul)

Flatfy

Faptul că zone întregi din România nu s-au dovedit viabile economic, a dus la o variație în imobiliare. Românii au preferat orașele mari, cu locuri de muncă bine plătite, iar acest lucru s-a observat clar că a influențat și prețurile de pe piața imobiliară. Specialiștii în domeniu explică însă că aceste prețuri la case și apartamente diferă de la o zonă la alta, de la un oraș la altul. De exemplu, dacă atingem tema celor mai mici prețuri imobiliare din restul orașelor României, putem să menționăm că ajungem la un cost mediu al unui metru pătrat în zonele de sud a țării care se situează de la 470 euro, până la 610 euro.

Prețul pe piața imobiliară crește lent. Când se oprește?

Majoritatea covârșitoare a românilor nu văd proprietățile rezidențiale ca o investiție care să le aducă venituri suplimentare. Specialiștii spun că România are cea mai mare pondere a numărului persoanelor care au în proprietate locuința în care stau: 96% față de o medie a UE de 69%.

Prețul imobiliarelor în orașele României la mijlocul anului 2018

 

Investitorii de pe piața imobiliară din România spun că se constată totuși o creștere a pieței, dar la un moment dat, aceasta va fi mai mică. În opinia experților imobiliari, în unele orașe prețurile apartamentelor au suferit o creștere destul de serioasă și la un moment dat se așteaptă o decelerare a acestei creșteri. Întrebarea care se pune este când se va opri și dacă se va stabiliza piața imobiliară? Românii sunt vulnerabili și au o educație financiară precacă. Mulți dintre ei apelează la credite bancare, fără a lua în calcul situația economică care ar putea influența România. De asemenea, incoerența politicilor publice poate genera probleme în viitor pe piața rezidențială.

Trebuie menționat faptul că dacă această creștere a prețurilor nu se va opri, populația României se poate confrunta cu probleme serioase în privința achitării locuințelor și a rambursării creditelor legate de achiziția lor, iar acest caz ar atrage după sine alte probleme financiare serioase care pot genera o adevărată criză în domeniu.

Anastasija Tyhovskaja

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here