[VIDEO] Luptă pe clasele a noua din județul Arad: învățământ teoretic sau învățământ tehnologic?

În anul școlar 2019-2020, în județul Arad, numărul absolvenților de clasa a VIII-a este în scădere. Pentru anul școlar viitor, Inspectoratul Școlar Județean Arad a anunțat 131 de clase a noua, în timp ce liceele cer 138 de clase. Numai că, numărul de absolvenți de clasa a opta este exact pentru 131 de clase, în condițiile în care toți ar urma să frecventeze clasa a noua. Însă, conform statisticilor, aproximativ 10% dintre elevii care termină clasa a opta nu mai urmează o altă formă de învățământ. Din cele 131 de clase, 22 sunt destinate învățământului profesional și se speră, pentru prima oară în Arad să se poată forma clase de învățământ dual, fiind alocate acestei forme de învățământ trei clase. „Anul acesta vor fi cu 19 clase mai puțin față de anul trecut, datorită numărului de absolvenți”, a declarat prof. dr. Anca Stoenescu, inspector școlar general. Problema se pune cum vor fi alocate liceelor din județul Arad clasele în acest an, deoarece liceele teoretice vor un număr mai mare de clase față de cele cu profil tehnologic. Adică, acestă repartizare va ține cont de cerințe de pe piața muncii din județul Arad și din zona de vest, sau peste patru ani vor fi absolvenți de licee teoretice care nu-și vor putea găsi un loc de muncă în conformitate cu pregătirea lor.
Prof. dr. Anca Stoenescu, inspector școlar general spune că situația nu este deloc simplă și că la repartizarea claselor a noua pe licee trebuie să se țină cont de legislația în vigoare. Deocamdată nu a fost anunțată situația exactă, dar evident, problemele au apărut. Luni, liceele vor afla alocarea claselor a noua în noile condiții, în care numărul elevilor a scăzut. Colegiul Național „Moise Nicoară” solicită șase clase, Colegiul Național „Ghiba Birta”, tot șase clase, Colegiul Național Preparandia-Dimitrie Țichindeal, patru clase etc. Asociațiile de părinți, dar și profesori nemulțumiți amenință deja cu proteste sub geamurile Inspectoratului arădean. Ei cer menținerea numărului mare de clase la liceele cu profil teoretic, în timp ce licee ca „Aurel Vlaicu” sau forestier, vor avea o singură clasă de a noua. Printre argumentele cadrelor didactice, dar și ale părinților, ca numărul mare de clase a noua la liceele cu profil teoretic să fie menținut, se află promovabilitatea la BAC și premiile la olimpiade. Numai că piața muncii arădeană, dar și cea din vestul țării, nu prea mai poate absorbi absolvenți de licee teoretice.
În ceea ce privește proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2019/2020, ISJ Arad analizează propunerile unităților de învățământ. În urma analizei din cadrul Consiliului de Administrație al ISJ Arad, proiectul planului de școlarizare aprobat de către Inspectoratul Școlar Județean Arad va fi înaintat spre aprobare Ministerului Educației Naționale.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here