Anul 2018, un an negru pentru muncitorii arădeni: 22 de persoane au murit în accidente de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a comunicat că în cursul anului 2018 au existat 184 accidente de muncă, soldate cu 193 de victime, 22 de cazuri fiind soldate cu deces. Evenimentele au fost generate în principal de efectuarea necorespunzătoare a operaţiilor de muncă, de nerespectarea instrucţiunilor de lucru sau instruirea necorespunzătoare efectuată de către responsabilii pe linie de securitate şi sănătate în muncă din cadrul unităţii.
Pentru a preîntâmpina producerea de evenimente și a asigura o permanentă respectare a dispozițiilor legale în domeniu, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Securitate și Sănătate în Muncă vor întreprinde în perioada ce urmează atât controale cât și acțiuni de informare, vor organiza întâlniri tematice, oferind astfel posibilitatea de a lămuri punctual, problemele cu care angajatorii / angajații se confruntă zi de zi.
În anul 2018, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au efectuat 2.763 controale la angajatorii din municipiul şi judeţul Arad. Au fost aplicate 3157 sancţiuni contravenţionale, din care 1642 de sancţiuni pentru nerespectarea dispozițiilor legale privind relațiile de muncă şi 1515 sancţiuni pentru nerespectarea legislației ce reglementează securitatea şi sănătatea în muncă, fiind sancționați atât angajatorii cât și angajații care s-au făcut vinovați de încălcarea normelor legale. Verificările efectuate au avut totodată și rol de prevenție, fiind aplicate 2653 de avertismente, angajatorii și angajații fiind informați cu precădere despre beneficiile muncii declarate, despre riscul la care sunt expuși în cazul muncii nedeclarate precum și despre importanța respectării normelor legale privind securitatea și sănătatea în muncă.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here