Premiere oferite de ARTmania Festival 2019

Art Mania Fest 2019Opeth, Madrugada, Wardruna şi Myrkur fac parte din primul val de artişti confirmaţi la cea de-a 14-a ediţie ARTmania Festival, ce va avea loc în perioada 26 – 27 iulie 2019, în Piaţa Mare a cetăţii medievale a Sibiului.
Opeth, unul dintre cele mai cunoscute nume ale industriei muzicale internaţionale, revine pe scena ARTmania Festival la 10 ani de când a urcat pe scena din Piaţa Mare şi a concertat în premieră în România. Trupa suedeză care a redefinit un întreg gen, a demontat convenţiile muzicale şi nu a încetat să îşi surprindă fanii, a fost înfiinţată la iniţiativa lui Mikael Åkerfeldt, în 1990, într-una dintre suburbiile oraşului Stockholm, Suedia. Cu 12 albume la activ, intense, variate şi bogate stilistic, Opeth se numără printre cele mai bune proiecte muzicale de pe mapamond, fie că vorbim despre show-urile live sau despre albume. De-a lungul carierei, trupa a parcurs un traseu stilistic foarte divers şi interesant: cu „Orchid” (1995) a redefinit graniţele death metal-ului.
Şase ani mai târziu, cu „Blackwater Park”, a atins culmile muzicalităţii specifice genului, pentru ca „Damnation” (2003) să spargă normele consacrate. Cinci ani după aceea, „Watershed” a marcat încheierea capitolului death metal după vizitarea şi surprinderea celor mai întunecate colţuri şi a celor mai brutale nuanţe ale sale. În 2014, albumul „Pale Communion” a reprezentat puntea de trecere oficială către genul progresiv, marcată de o îmbinare şi interpretare inedită, contemporană, a tonalităţilor specifice anilor ‛60, ‛70 şi ‛80. Drept dovadă pentru reuşitele muzicale ale trupei stau nu doar recenziile pozitive ale criticilor de specialitate, ci şi un premiu Grammy pentru „Cea mai bună prestaţie Hard Rock” din Suedia şi adjudecarea a nenumărate poziţii în topurile internaţionale, precum Billboard 200. Opeth este un nume care nu va cădea pradă timpului, ci se va reinventa mereu pentru a deveni mai bun.
Norvegienii de la Madrugada sunt actorii unei duble premiere: pentru prima dată în concert în România şi pentru prima dată reuniţi după o pauză de 10 ani, trupa alegând ca ARTmania Festival să facă parte din turneul lor de revenire. Acest tur de forţă european marchează 10 ani de la lansarea legendarului lor album de debut, „Industrial Silence”, motiv pentru care pe scenă vor urca 3 dintre cei 4 artişti care au format iniţial Madrugada: Sivert Høyem, Frode Jacobsen şi Jon Lauvland Pettersen. Madrugada, care înseamnă „ora albastră” în spaniolă şi portugheză (perioada gri-albastră care precede răsăritul), a fost infiinţată în 1993 în oraşul norvegian Stokmarknes. Numele le-a fost sugerat membrilor trupei de unul dintre prietenii lor, un poet care compunea şi texte ale pieselor. În cei peste 13 ani de existenţă, trupa a lansat şase albume, unele ajungând cele mai vândute albume din Norvegia şi aducându-le cinci premii în cadrul anualei „Spellemannprisen”, echivalentul norvegian al premiilor Grammy (la categoriile „Cel mai bun album rock”, „Cel mai bun cântec” şi „Cel mai bun Spellemann al anului”), două premii „Alarm awards” şi numeroase trofee pentru vânzările obţinute de lucrările lor.
Wardruna, cunoscuta publicului larg din România în special datorită serialului Vikings, este o trupă norvegiană de neo/dark folk ce exporează adâncimile şi misticismul culturii tradiţionale nordice, reinterpretate într-un stil contemporan, cu accentuate note de mister. Înfiinţată în 2003 de Einar Kvitrafn Selvik, trupa a impresionat iubitorii neofolk-ului cu hipnoticul lor album de debut, intitulat „gap var Ginnunga”, primul din trilogia muzicală „Runaljod”, ce stă sub semnul a 24 de rune. Fiecare înregistrare inclusă pe unul dintre cele trei albume a fost realizată în natură, în locuri sau circumstanţe relevante pentru fiecare dintre cele 24 de rune. În perioada care a urmat lansării primului album, formaţia s-a concentrat pe adaptarea pieselor la cerinţele concertelor live. Efortul a fost încununat de succesul pe care l-au cunoscut apoi în seria de show-uri, ce a culminat cu reprezentaţia susţinută la Muzeul Norvegian de Nave Vikinge, în faţa lui „Gokstad”, un vas vechi de 1.100 de ani.
Cel de-al doilea album al trilogiei, „Yggdrasil”, a fost adus la viaţă cu ajutorul celor mai vechi instrumente tradiţionale nordice şi al anticelor ritmuri poetice, potentate de versurile scrise în norvegiana veche sau în dialectele care au precedat această limbă. Sunetele străvechi născute de instrumentele tradiţionale sunt completate de muzicalitatea vocilor, ale şoaptelor sau incantaţiilor şi de sound-uri venite din surse mai puţin abordate în mod obişnuit, ca: sunetele copacilor, ale pietrelor, apei sau ale torţelor aprinse. Ultimul album al trilogiei, intitulat „Runaljod – Ragnarok”, a fost lansat spre finalul lui 2016 pentru a conduce ascultătorul mai departe, în călătoria iniţiatică lansată cu ocazia înfiinţării trupei.
La cea de-a 14-a ediţie ARTmania Festival, Wardruna îşi va încânta fanii şi cu piese de pe ultimul album al trupei, „Skald”, ce va fi lansat spre finalul lui noiembrie 2018. „Skald” promite multe surprize ascultătorilor, purtându-i într-o aventură muzicală aflată în afara bogatului peisaj sonor pentru care Wardruna a devenit faimoasă. Noua abordare, directă, dar la fel de intensă, va cufunda călătorii într-o îmbinare mistică de poezie, voce şi sunetele străvechi ale instrumentelor tradiţionale.
Myrkur: „Folkesange” – artista revine în România cu un concert special ce face parte din turneul acustic (numit „Folkesange”). În cadrul acestuia, alături de un grup de tineri instrumentişti şi de un cor de fete, artista va interpreta melodii din folclorul nordic şi compoziţii proprii reinterpretate în versiune acustică, ambele tipuri de piese fiind incluse pe cel mai recent album, „Mareridt”. Myrkur, termen care se traduce prin „întuneric” în islandeză, este numele proiectului muzical de black-metal şi alter ego-ului artistei şi fotomodelului danez Amalie Bruun. Născut din tenebrele scandinave, Myrkur combină intensitatea brută a energiei masculine cu tonalităţile black metal şi cu muzicalitatea vocilor feminine, sofisticate şi delicate pe alocuri.
Albumul de debut, „M” (coprodus cu Ulver, în colaborare cu membri din Mayhem, Nidingr şi Arch Enemy), a adus Amaliei Bruun premiul pentru „Cel mai bun album hard rock” la Gaffa Awards, în 2015, premiul pentru „Trupa anului” şi cel pentru „Metal album of the Year” la competiţia High Voltage Awards. A fost îndelung lăudată de critică (Steppeulven – Asociaţia Daneză a Criticilor Muzicali), a avut turnee alături de nume cunoscute, precum Behemoth sau Opeth şi a urcat pe scenele unora dintre cele mai mari festivaluri, ca: Hellfest, Graspop sau Wacken Open Air Festival. Cel de-al doilea album al artistei, „Mareridt” („coşmar” în daneză) reprezintă o intensă juxtapunere a întunericului cu lumina, tradusă în tonalităţi, ritmuri şi sunete intense, ce i-au adus premiul pentru „Albumul Anului” în cadrul galei „Golden Gods Ceremony”, organizată de Metal Hammer.
Abonamentele pentru ediţia 2019 a Festivalului ARTmania s-au pus în vânzare pe website-ul oficial, www.artmaniafestival.ro, primele 1.000 de abonamente având un preţ special de 190 lei/ buc., disponibil până la epuizare, dar nu mai târziu de 30 noiembrie 2018.
ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă şi divertisment („entertainment”), este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock. De-a lungul ediţiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Însă, ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formaţii internaţionale şi locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experienţa pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România şi din străinătate.
Încă de la începuturi, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală menită să ofere publicului cât mai multe evenimente şi moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum: concerte, expoziţii, lansări de carte sau proiecţii de film. Acest spaţiu comun de întâlnire al artiştilor şi publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, găzduit de Piaţa şi de cetatea medievală, creează spaţiul de poveste şi magia care reprezintă, în esenţa, spiritului festivalului.
Fiind cel mai longeviv festival rock din România şi una dintre mărcile cu cea mai îndelungata tradiţie de pe scena culturală regională, ARTmania şi-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneţ şi al unui ambient special: Piaţa Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăţi medievale din Estul Europei.
ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experienţa ediţiilor anterioare, când pe scena festivalului au urcat o serie de trupe importante, de la Steven Wilson, Serj Tankian şi Devin Townsend, la Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mulţi alţii.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here