Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad: Ucenicia, stagiul profesional și internshipul, între informare, conștientizare și aplicare

În perioada 15.04.2019 – 31.05.2019, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad s-a desfășurat ,,Acțiunea de informare și conștientizare cu privire la respectarea legislației specifice privind ucenicia la locul de muncă, efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior și internshipul”. Cu acest prilej s-au organizat întâlniri interactive, în cadrul cărora inspectorii de muncă au răspuns întrebărilor formulate și au adus lămuriri la problemele semnalate de participanți.
Acțiunea a urmărit în principal, informarea angajatorilor interesați despre importanța aplicării corecte și unitare a dispozițiilor legale care reglementează ucenicia, efectuarea stagiului profesional de către absolvenții de învățământ superior și nu în ultimul rând a normelor care reglementează internshipul. S-a urmărit de asemenea, creșterea gradului de conștientizare, angajatorii fiind informați despre modalitatea de încheiere a contractului de ucenicie, a contractului de stagiu care constituie anexă la contractual individual de muncă precum și despre posibilitatea de a utiliza interni în baza contractului de internship.
S-a pus accentul îndeosebi pe importanța promovării dialogului social care poate facilita dezvoltarea parteneriatelor la nivel local, consecința previzibilă fiind integrarea pe piața muncii a persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, în concordanță cu aspirațiile profesionale ale fiecăruia și cu cerințele pe care le are piața muncii.
Acțiunea a avut efect pozitiv, concluzia fiind că ucenicia, stagiul de formare profesională și internshipul oferă o posibilitate facilă entităților angajatoare de a-și asigura personal calificat, în funcție de cerințele pe care le au.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − 3 =