A început lupta între liberali? Senatorul Ioan Cristina îl contrazice pe Cionca, care îl contrazice pe Orban

Problema alegerii președinților de consilii județene prin vot uninominal într-un singut tur scoate la lumină dezbinarea din rândul liberalilor. Este de notorietate faptul că președintele PNL, Ludovic Orban, a criticat ordonanța Guvernului PSD pe această temă, fiind însă contrazis de voci marcante din propriul partid printre care și cea a președintelui CJA, fostul pedelist Iustin Cionca. Acesta a lăudat măsura, deși președintele actual al partidului a avut o cu totul altă abordare. Apărarea lui Ludovic Orban vine din partea mai vechiului său coleg din fostul PNL, senatorul de Arad Ioan Cristina. Acesta criticat dur alegerea președinților de consilii județene prin vot uninominal. Și, pe cale e consecință, l-a atacat indirect și pe Iustin Cionca, prim-vicepreședinte PNL Arad, șeful său de organizație din județ.
Parlamentarul arădean afirmă că o astfel de lege conferă un avantaj consistent celor aflați deja în funcție iar PSD știe foarte bine acest lucru. „Noi, la PNL, nu suntem de acord cu modificarea prin OUG a sistemului de alegere a preşedinţilor consiliilor judeţene. O astfel de modificare poate fi făcută numai după o dezbatere serioasă în Parlament şi cu societatea civilă”, a declarat Ioan Cristina, spunând că o astfel de modalitate de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene a dus la instaurarea baronatelor PSD în România. „Mai mult, există şi o problemă de constituţionalitate la această alegere prin votul direct al cetăţenilor, pentru că, practic, nu vorbim despre un «preşedinte al judeţului», ci despre unul al consiliului judeţean. În plus, chiar dacă am trece de problema constituţionalităţii, sistemul nu este în regulă, pentru că este dintr-un singur tur. Pentru a avea legitimitate, reprezentativitate, preşedinţii consiliilor judeţene ar trebui aleşi în două tururi de scrutin”, a precizat Ioan Cristina.
„Președintele Consiliului Județean va fi ales direct de către cetățeni, anul viitor! Este o veste bună și o decizie corectă, pentru că pune punct negocierilor politice pentru această funcție!”, a scris Iustin Cionca pe contul său de Facebook. În altă ordine de idei, același Iustin Cionca, ales președinte al CJA în baza unui troc politic de consilierii județeni arădeni, s-a exprimat în trecut că și-ar fi câștigat funcția în urma votului cetățenilor. Acest lucru va fi valabil doar dacă va candida uninominal și va câștiga alegerile viitoare pentru conducerea consiliului județean, în baza noii legi.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two + nineteen =