VEZI AICI ce ajutoare de urgență acordă Guvernul României pentru familiile afectate de inundații

Vasilică Damian, subprefectul județului Arad, precum și echipele mixte constituite prin Ordin al Prefectului, formate din angajați ai Instituției Prefectului – Județul Arad, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad, Administrațiilor Bazinale de Apă Mureș, respectiv Crișul Alb, se află în teren pentru constatarea și evaluarea pagubelor provocate de revărsarea unor cursuri de apă în mai multe localități din județ: Bârzava, Vărădia de Mureș, Tauț, Bârsa, Gurahonț, Hălmăgel.
Subprefectul Vasilică Damian a fost astăzi de dimineață în Bârzava și Vărădia de Mureș, Bârzava fiind localitatea cea mai afectată de inundații, urmând să se deplaseze în localitățile de pe Valea Crișului Alb, dar și la Nădlac. În fiecare locație va asista la procesul de constatare și evaluare a pagubelor împreună cu membrii comisiei și cu primarii localităților.
Familiile sau persoanele singure afectate de inundații vor primi un ajutor de urgență direct din partea Guvernului României, în baza Hotărârii de Guvern 365 din 3 iunie 2019. Ajutoarele de urgență vor fi acordate pentru acele persoane ale căror locuințe ori bunuri de folosință îndelungată au fost distruse ori deteriorate semnificativ, după cum urmează:
– câte 3.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe și/sau bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de peste 90%;
– câte 2.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe și/sau bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție cuprinsă între 50-90%;
– câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe și/sau bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de până la 50% inclusiv.
Ajutoarele de urgență nominale se aprobă prin notă de către ministrul muncii și justiției sociale, pe baza borderourilor întocmite de către Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Borderourile vor fi vizate de primarii localităților afectate și de către Prefectul Județului Arad.
Procedura de întocmire a borderourilor cerute prin HG 365/2019 a început în localitățile afectate. Toate comisiile de constatare și evaluare a pagubelor produse de inundații își vor continua activitatea atât timp cât va fi nevoie, pentru acoperirea tuturor situațiilor existente.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici