[VIDEO] Este oficial: anul viitor vor fi 91 clase a IX-a învățământ liceal și 41 clase învățământ profesional în județul Arad

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Arad a prezentat astăzi planul de școlarizare pentru anul școlar 2019-2020, clasele a IX-a, învățământ liceal, profesional și profesional-dual. Pentru stabilirea numărului de clase, s-a ținut cont de mai multe criterii, printre care media de admitere pentru fiecare unitate școlară, media primului și ultimului admis și nu în ultimul rând, procentul de promovare la finalul studiilor, la examenul de Bacalaureat. Astfel, s-a luat decizia de a transfera, la anumite unități școlare, clase de la lînvățământul liceal tehnologic la cel profesional, dar, după cum a explicat prof. Anca Stoenescu, inspector școlar general, doar după o analiză minuțioasă, împreună cu conducerile liceelor respective, cu reprezentanți ai sindicatelor, fiecare caz în parte fiind bine justificat. „Pot să vă spun că aceste transformări nu s-au putut realiza la liceele teoretice, nu ne-am atins de colegiile naționale, acolo unde mediile de intrare sunt între 9 și 10, unde promovabilitatea la Bacalaureat este de sută la sută, s-au făcut transformările, acolo unde ne-a permis și legea, dintr-o clasă de tehnologic într-o clasă de profesional. Totul s-a derulat în grup de lucru, cu asistența și prezența liderilor de sindicat, a directorilor, a inspectorilor școlari și a personalului din Inspectoratul Școlar Județean Arad”, a declarat prof. Anca Stoenescu, inspector școlar general al ISJ Arad. S-a ținut legătura în mod direct inclusiv cu conducerea Ministerului Educației, astfel încât repartizarea finală a claselor și stabilirea planului de învățământ pentru anul școlar viitor să fie rezultatul acestor analize. Inspectorul general adjunct Nicolae Pellegrini a detaliat analiza, arătând că s-a reușit reducerea claselor cu profil teoretic la aproximativ 51 la sută din total. Ideea de bază a fost ca liceul să nu mai producă șomeri iar elevii cu rezultate mai slabe la învățătură să înțeleagă faptul că pot beneicia în urma absolvirii învățământului profesional de o pregătire într-o meserie căutată pe piața muncii. Ulterior, și aceștia pot, dacă doresc, să continue studiile liceale.
Conform datelor oficiale, anul viitor vor exista în județul Arad 91 de clase de profil liceal, cu 2548 elevi. În învățământul profesional vor fi 37 clase cu 1036 elevi iar în cel dual, 4 clase cu 114 elevi. Pentru învățământul seral vor fi 5 clase cu 140 elevi și 2 clase cu 56 elevi pentru cel cu frecvență redusă. Se mai adaugă și clasele din învățământul privat și cel special. Cifra de școlarizare este mai mult decât suficientă, consideră cei de la Inspectoratul Școlar Județean Arad doarece din experiența ultimilor ani, nu toți absolvenții claselor a opta vor fi interesați de continuarea studiilor.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + twenty =