Regretatul Zsolt Török, comemorat cu ocazia Zilelor Aradului

Debutul şedinţei festive organizate cu ocazia „Zilelor Aradului” a stat în acest an sub semnul unui moment cu o puternică încărcătură emoţională. A fost ținut un moment de reculegere în memoria alpinistului Zsolt Török, care și-a găsit un tragic sfârșit săptămâna trecută.
Sâmbătă, 17 august, Zsolt Török, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinişti români la nivel mondial, fost găsit decedat în Munţii Făgăraş. Trei zile mai târziu el a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru importantele performanțe sportive obținute de-a lungul timpului, pentru determinarea și pasiunea cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă sportului românesc. Distincţia a fost înmânată azi văduvei Laura Török de generalul Mihai Şomordolea, Consilier de Stat în Departamentul Securităţii Naţionale – Secretariat CSAT din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, venit special la Arad pentru acest moment emoţionant.
În anul 2016, Zsolt Török a urcat cinci vârfuri din munții Himalaya, iar în trei dintre ascensiuni i-a fost alături Vlad Căpuşan. Cei doi au realizat în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială, fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, deşi vârful a fost deschis ascensiunii încă din 2003.
În anul 2013, Zsolt Török a condus expediţia românească pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. De altfel, este foarte greu de enumerat toate vârfurile importante pe care el le-a escaladat cu succes de-a loungul carierei sale de alpinist. Pentru meritele sale, în toamna anului trecut, lui Zsolt Török i-a fost conferită de către ministrul Apărării Mihai Fifor, în cadrul unei ceremonii militare din Cetatea Aradului, Emblema de Merit Partener pentru Apărare clasa I.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × two =