Arădenii au inițiativă: Producem românește, mâncăm românește!

 photo f2401-04_zps7acab0b6.jpg

Produsele alimentare fabricate în județul Arad vor fi sprijinite să ajungă la consumatori. Deputatul PSD arădean Dorel Căprar a elaborat un proiect intitulat „Producem româneşte, mâncăm româneşte”, platformă menită să încurajeze consumul produselor autohtone naturale şi să sprijine producătorii din sectorul agro-zootehnic şi legumicol din judeţul Arad.

Produsele românești au nevoie de susținere

Deputatul Dorel Căprar spune că a făcut deja primul pas: a adunat importanții producători din județul Arad, a inițiat o dezbatere și a constatat că majoritatea au nevoie de sprijin. Valer Țigu, unul dintre cunoscuții producători ai Pitei de Pecica, ale cărui produse au fost expuse și degustate la târguri din România, dar și din străinătate a explicat că producătorul român are nevoie de sprijin din partea statului. „Nu se face decât să se încurajeze investitorii străini. Este o luptă incorectă, pe față, care pe noi, producătorii români ne dezavantajează”, a explicat Valer Țigu. Producătorii arădeni spun că guvernanții acordă ajutoare de stat investitorilor străini, care după câțiva ani se relochează, în timp ce producătorul român rămâne cu afacerea sa tot în țară. Ei cer un sprijin minim din partea statului și legislație extrem de clară. Au dat ca exemplu implementarea normelor europene, care sunt mai dure ca în Germania. Instituțiile statului i-au controlat, i-au amendat și au dus aceste norme până la extrem. Așa că, acum sate întregi din Ardeal și Banat nu mai au brutării, mori sau mici abatoare și carmangerii. Adrian Todor, producător de pâine din localitatea Zădăreni a explicat că producătorii locali au nevoie de sprijin ca să-și poată vinde marfa. Până acum, statul încurajează investitorii străini, de tipul supermarket. Ei au politici de preț de a cumpăra foarte ieftin de la producător și de a vinde cu adaosuri comerciale mari. Numărul mare de supermarketuri în Arad duce la închiderea micilor magazine de tip alimentara, care funcționează în cartiere. „Nu știu dacă este în regulă nici pentru Guvernul României. Cele 5-10 magazine de la colț de stradă au câte 2-3 angajați și dacă facem un calcul, vedem că sunt mai mulți decât la supermarket. Dacă nu-i sprijină nimeni, își închid afacerile, angajații lor trec în șomaj, deci le dăm bani de la stat”, a explicat Adrian Todor. Un alt producător arădean, Viorel Lazăr, administrator al SC Lazăr & Sohne SRL, are o experiență de peste 18 ani în Germania și produsele sale sunt extrem de căutate pe piața românească. Dar, el a arătat că firma sa este încă supusă unor controale „cu dedicație” din partea instituțiilor statului. Firma SC Lazăr & Sohne SRL are o cifră de afaceri de 29 de milioane de euro pe an și vinde produse din carne în România, Italia și Spania.

Proiectul ajunge în Parlament
 photo f2401-03_zps5e7004f4.jpg

Dorel Căprar a explicat că după discuțiile cu producătorii, proiectul său se va materializa printr-o declaraţie politică, pe care o va susţine în Parlamentul Românei. „Am pornit de la ideea că judeţul Arad are un potenţial agricol imens şi o tradiţie pe măsură iar producătorii şi procesatorii din regiune trebuie promovaţi la adevărata lor valoare. De aceea consider esenţial dialogul şi întâlnirile cu producătorii, în vederea identificării şi centralizării problemelor pe care le întâmpină aceştia în practica curentă. Scopul final al acestei acţiuni este elaborarea unor iniţiative legislative care ar putea impulsiona activitatea şi uşura producţia şi desfacerea mărfii şi nu în ultimul rând, ar putea contribui la întărirea poziţiei şi prestigiului unor branduri locale”, a declarat deputatul Dorel Căprar.

În ceea ce îi privește, producătorii prezenți la întâlnirea mediată de parlamentarul arădean au avut poziții oarecum similare. Ei au cerut sprijin pentru a rezista pe piață, chiar dacă într-o economie concurențială, o asemenea măsură nu prea și-ar avea rostul. Printre ideile lansate, câteva ar putea fi puse în practică, în folosul producătorilor arădeni. Un exemplu ar fi înființarea unei asociații care să-i reunească și care să pună bazele unei mici rețele de magazine care să comercializeze produsele tradiționale arădene.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × one =