Destinul USL, la răscruce de orgolii

Destinul Uniunii Social Liberale pare măcinat ireversibil de orgoliile celor care vor cu tot dinadinsul să-și bată joc de votul a 70 la sută din alegătorii ce s-au prezentat, în 12012, la urne. Este greu pentru cineva din afara sferei politicii să priceapă ce a generat actuala criză politică din cadrul alianței. PNL a propus o serie de noi miniștri, capul de afiș fiind primarul Sibiului, Klaus Iohannis. Toată lumea a fost de acord cu acesta, chiar și președintele Băsescu a apreciat că ar putea colabora cu un astfel de ministru al Administrației și Internelor. Însă dorința liberalilor de a transfera responsabilitățile de vicepremier de la fostul ministru al Finanțelor pe umerii lui Iohannis a fost scânteia care a aprins coaliția de guvernare. Victor Ponta a venit cu o contra-propunere, de a mări numărul vicepremierilor, Antonescu a refuzat după care totul pare a se fi afundat într-o comedie a absurdului. Ambele părți, PSD și PNL, declarativ, par să țină la viitorul USL însă simpla formalitate de nominalizare a noilor miniștri liberali și trecerea lor prin Parlamentul cu o largă majoritate pentru (încă) USL nu s-a mai produs.
Fără a intra în calcule sau pariuri privind deznodământul acestei crize, trebuie remarcat că la mijloc apar prea evidente câteva orgolii care macină coaliția. Antonescu se uită în sondaje și nu poate reacționa la scăderea sa constantă în perspectiva cursei prezidențiale de la finele acestui an. Ponta este la un pas de a-și manifesta majoritatea pe care deja a acumulat-o, pas cu pas, în Parlament. Recenta dezgropare de la naftalină a criticatului protocol cu UDMR contureaza deja faptul că PSD, alături de mai noii săi aliați pentru europarlamentare, PC și UNPR, nu mai are nici o emoție priovind majoritatea parlamentară, chiar și prin prisma ruperii USL.

Ce rămâne din acest joc al orgoliilor este dezamăgirea alegătorilor care chiar au crezut că o construcție politică axată pe cei doi mari actori ai scenei politice românești, PSD și PNL, chiar ar putea dăinui, măcar până la repararea tuturor neplăcerilor fostei guvernări portocalii. Și primul semnal al acestei dezamăgiri poate veni foarte rapid, chiar în luna mai, la alegerile europarlamentare…

Comentarii

comentarii

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − seven =