RL: Rusia împinge România la schimbări de strategie militară

rlMobilizarea continuă de trupe ruseşti la graniţa de est a Ucrainei preocupă tot mai mult NATO. În acelaşi timp, presiunile la adresa Moldovei au crescut. Pe acest fond, Traian Băsescu a cerut alocări suplimentare Armatei şi mutarea priorităţilor de apărare, scrie site-ul partener http://www.romanialibera.ro

Ieri, 27 martie, ziua Unirii Basarabiei cu România, soarta Moldovei părea mai incertă ca oricând. Ruşii continuă să maseze trupe la graniţa de est a Ucrainei, atingând un nivel care să le permită o invazie de proporţii.

Potrivit Washington Times, care citează surse din cadrul NATO, fereastra de oportunitate pentru un atac este până la alegerile ucrainene de pe 25 mai, când va fi ales un guvern nou, a cărui legitimitate nu va mai putea fi contestată. Potrivit generalului Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), pregătirile sunt avansate, iar ruşii au adus trupe de paraşutişti care se antrenează pentru a prelua controlul asupra aeroporturilor şi aerodromurilor din Ucraina, astfel că întrebarea nu pare a fi „dacă”, ci „când şi unde” va lovi Rusia data viitoare.

Ieri, la bilanţul anual al Ministerului Apărării, preşedintele Traian Băsescu a sintetizat incertitudinile occidentale privind acţiunile Rusiei: „Nu putem spune că mai putem privi la incidentele din 2008, când Federaţia Rusă a ocupat Abhazia şi Osetia de Sud, ca la nişte incidente izolate. Este clar că a fost Georgia în 2008, a urmat Ucraina în 2014 şi orice om politic, ca şi orice strateg militar trebuie să-şi pună întrebarea: ce sau cine urmează? Că o fi Transnistria, că or fi Transnistria şi Republica Moldova, că urmează regiunea de sud a Ucrainei, de la Crimeea către Odessa şi spre gurile Dunării până la Braţul Chilia, sunt întrebări pe care oricine poate să şi le pună, în lipsa unor declaraţii şi atitudini ferme ale Federaţiei Ruse. Impredictibilitatea Federaţiei Ruse ne obligă să analizăm variante, dar şi posibilităţi de reacţie”.

Tendinţe centrifuge

Această analiză este conformă atât cu „aspiraţiile istorice” ale Rusiei, afirmate de preşedintele Vladimir Putin în „discursul de anexare” a Crimeii, dar şi cu evoluţiile şi provocările din ultima lună. Dacă liderii transnistreni au cerut deja anexarea la Rusia în baza […]

Citiți continuarea articolului aici:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/rusia-impinge-romania-la-schimbari-de-strategie-militara-330569.html

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen − 6 =