Moment istoric în viața culturală a Aradului: Zilele Culturii Austriece

iotcuPrima ediție a Zilelor Culturii Austriece la Arad este organizată de Consiliul Județean Arad în colaborare cu Centrul Cultural Județean Arad, Forumul Cultural Austriac la București, Asociația Culturală Musikforum Europa Arad sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Austria și al Consulatului Onorific al Republicii Austria.

Timp de patru zile, Aradul va găzdui o suită de manifestări culturale la cel mai înalt nivel, sub forma unor expoziții, concerte, proiecții de film, workshop-uri și întâlniri ale unor personalități marcante ale vieții culturale din Austria cu publicul arădean. Tema centrală a evenimentului este începutul Epocii Moderne în contextul socio-cultural al Austriei de acum 100 de ani. „O expoziție tematică itinerantă în premieră absolută în România cu titlul „Anul 1914-(Ne)liniștea dinaintea furtunii” – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, organizată de Forumul Cultural Austriac la București va fi găzduită în spațiul expozițional al Consiliului Județean. La vernisaj și-a anunțat prezența Alteța Sa, prințesa Anita de Hohenberg, neopata prințului moștenitor al Austriei, Franz Ferndinand. Prezentarea unui proiect socio-educațional, ce urmează a fi implementat și în Arad, o expoziție de scenografie și o premieră națională cinematografică a unui film premiat cu „Globul de aur” în regia celebrului regizor de la Hollywood, Robert Dornhelm sunt doar câteva dintre reperele culturale la care invităm arădenii să participe în număr cât mai mare în perioada 2 – 5 iunie”, a declarat Nicolae Ioțcu, președinte al Consiliului Județean Arad.

Politicile culturale elaborate de Ministerul de Externe al Republicii Austria prezintă anul acesta contextul socio-cultural al Austriei de acum 100 de ani printr-o expoziție tematică itinerantă cu titlul „Anul 1914-(Ne)liniștea dinaintea furtunii” – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. Curatorii expoziției sunt Manfred Thumberger și dr. Stefan Kutzenberger de la Universitatea din Viena. Aradul este primul oraș în care această expoziție va fi prezentată publicului din România. Ea va fi deschisă în perioada 3 iunie- 13 iulie, zilnic între orele 8-18, la Consiliul Județean Arad. Vernisajul expoziției va avea loc luni, 2 iunie, orele 19.00 la Consiliul Județean, în prezența Excelenței Sale, Ambasadorul Republicii Austria la București, dr. Michael Schwarzinger, a Excelenței Sale, Consulul Onorific al Republicii Austria la Timișoara, avocat Vasile Onofrei și a altor personalități marcante ale diplomației și vieții culturale din Austria și din România. Cu această ocazie și-a anunțat prezența Alteța Sa, prințesa Anita von Hohenberg, nepoată a prințului moștenitor al Austriei, Franz Ferdinand. A doua zi, marți, 3 iunie, este dedicată proiectului socio-educațional, unul dintre proiectele desfășurate cu mare succes în ultimii ani în Austria, având ca scop asigurarea accesului la educația muzicală și în general la artă și cultură, tuturor copiilor și tinerilor, indiferent de categoria socială din care aceștia provin. Proiectul este coordonat în Austria de către trei dintre cele mai prestigioase instituții culturale și sociale, Konzerthaus, Wiener Saengerknaben și Caritas. Începând cu luna mai 2013, s-a extins sub forma unui proiect pilot și în România, în regiunea Brașov, Sf. Gheorghe. Gerald Wirth, directorul celebrului Cor de băieți vienezi, Wiener Saengerknaben, va susține marți, 3 iunie la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, un workshop de educație muzicală, incluzând și o repetiție publică. Ziua se va încheia cu un concert al Corului de copii din România, dirijat de Elana Andrews din Australia.

Profesorul Manfred Waba este unul dintre cei mai talentați și apreciați artiști scenografi ai momentului în Austria. Expoziția de scenografie „Lumi de vis – Realismul poetic a lui Manfred Waba” s-a bucurat de un mare succes în vara anului trecut în Landul Burgenland din Austria. Vernisajul acestei expoziții va avea loc la Arad, miercuri, 4 iunie, orele 17.00, la Galeria de Artă „Delta”. Invitatul special este ansamblul de muzică world Donauwellereiter din Viena, care va oferi publicului un moment muzical inedit.

Un adevărat maraton cinematografic programat pentru după masa zilei de joi, 5 iunie, între orele 14.00 – 17.00, la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad. În cadrul acesteia vor putea fi vizionate filme precum „Prințul Rudolf”, „Anne Frank” dar si ecranizarea operei „La Boheme” de G. Puccini avându-i în rolurile principale pe Anna Netrebko și Rolando Villazon, toate purtând semnătura regizorală a lui Robert Dornhelm. Evenimentul va fi încununat de premiera națională a filmului „Recviem pentru Dominic”, distins cu „Globul de aur”, inspirat dintr-o întâmplare reală petrecută în timpul Revoluției din Decembrie 1989 la Timișoara. Premiera națională a filmului este programată la ora 17.00. Robert Dornhelm de la Hollywood este cel care semnează regia unor filme de notorietate internațională, precum „Război și pace”, „Spartacus”, „Cele zece porunci”, etc. Seara se va încheia cu un dialog live între Robert Dornhelm, născut în Timișoara, actualmente una dintre cele mai respectate și apreciate personalități de la Hollywood și renumitul jurnalist și analist politic Emil Hurezeanu, sub titlul generic „Din Banat la Hollywood”.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 1 =