Consultatii-medicale.ro: Operație rară la Cluj: medicii au extirpat limba unui pacient și au reconstruit-o

csmMedicii clujeni au extirpat limba unui pacient şi au reconstruit-o din muşchii pectorali. Pacientul, un bucureștean de 44 de ani diagnosticat cu cancer, trebuie acum să treacă peste perioada de recuperare, după ce operația a decurs fără probleme. Medicii clujeni spun că proba supremă a reușitei intervenției chirugicale este ca pacientul să poată vorbi din nou, consemnează RFI.

După aproape 9 ore în sala de operație, medicii de la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca pot spune că operația de extirpare a limbii unui pacient și reconstruirea acesteia cu ajutorul unei bucăți de mușchi de pe pieptul bolnavului a fost un succes, scrie site-ul partener http://www.consultatii-medicale.ro..

Medicii spun că operaţia a decurs exact cum se aşteptau, iar pacientul este acum în stare bună. Urmează însă o perioadă grea pentru bărbatul de 44 de ani din București care va avea o lungă recuperare în care va trebui să rămână în spital, deoarece nu poate deocamdată să respire şi să mănânce singur. Medicul Teofil Lung, coordonatorul echipei de medici, a explicat, înaintea intervenţiei, în ce constă această operație extrem de rară.

“Încercăm să facem pentru a treia oară în România această intervenţie comando, care constă în îndepărtarea în totalitate a limbii şi a ţesutului de sub limbă, planşeul cavităţii bucale şi rafeul median pentru specialişti, apoi laringectomie înaltă. Încercăm să facem o reconstrucţie imediată, cu un lambou din marele pectoral, pe care încercăm să-l introducem în cavitatea bucală, ca să suplinească acest gol”, a explicat Teofil Lung, chirurg maxilo-facial.

Pacientul a fost diagnosticat cu cancer în ultima fază, în urmă cu un an şi de atunci a făcut peste 30 de şedinţe de chimioterapie și cobaltoterapie, însă fără niciun rezultat. Mai mult, boala a evoluat şi a cuprins tot aparatul vorbirii şi gâtul. Bărbatul a povestit că a început să se simtă foarte rău în 2013 și că a început brusc să slăbească, în mai puțin de o lună, pentru că nu reușea să mănânce, ci se hrănea doar cu ceai. De meserie șofer, pacientul a mărturisit că a fumat timp de 32 de ani, uneori și câteva pachete de țigări pe zi. După operație, medicii au spus că sunt încrezatori că pacientul va reuși să vorbească din nou, pentru că nu i-au fost atinse corzile vocale. Ei spun că, dacă recuperarea decurge normal, în trei săptămâni, pacientul va putea mânca singur, iar într-o lună, el va putea vorbi din nou. Operația de la Cluj este una extrem de rară, până acum au mai fost făcute alte două intervenții similare, dintre care doar una reușită.

Citiți articolul aici:
http://www.consultatii-medicale.ro/articole-medicale/1183-operaiie-rard-la-cluj-medicii-au-extirpat-limba-unui-pacient-ii-au-reconstruit-o.html

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + one =