Falcă și strugurii statistici

Gheorghe Falcă, în calitate de lider al PDL la Arad, începe să se obișnuiască cu înfrângerile, chiar dacă încearcă să le „îmbrace” prin artificii statistice. Realitatea de la urne demonstrează că, după mulți ani, PDL a coborât de pe primul loc din opțiunile arădenilor, fiind detronat de alianța PSD-UNPR-PC. Mai mult, eșecul a fost, în municipiul Arad, adică pe teren propriu, cu atât mai greu de digerat deoarece aici Falcă a fost învins de principalul său adversar politic, deputatul Flavius Măduța, președintele municipal al PSD Arad.

Ce a înțeles Falcă din lecția dată de alegătorii arădeni? Aparent, nimic! Deoarece, în loc să-și asume eșecul și să caute soluții de redresare, el l-a ascuns după un artificiu statistic, arătând că, de fapt, la Arad nu PDL a pierdut, ci dreapta formată din PDL, PMP și Forța Civică ar fi câștigat. Nu, domnule Gheorghe Falcă! Pe buletinele de vot nu a existat o dreaptă unită, ci doar partidele care au luptat, fiecare pe cont propriu, pentru a convinge electoratul. Că, poate, Falcă a încercat să orchestreze câteva voturi spre PMP, este problema domniei sale și a partidului pe care îl reprezintă. Dar, la alegeri, PDL a cedat prima poziție, la Arad, demonstrând că strategul Falcă nu mai are parte de reușitele fostei ECHIPE de conducere a PDL Arad.

Pentru a rămâne la statistica atât de dragă lui Gheorghe Falcă, putem și noi să jonglăm cu cifrele. Și să arătăm, de pildă, că la alegerile locale din anul 2012, chiar Gheorghe Falcă a fost ales de doar puțin peste o cincime din electorii cu drept de vot din Arad, deci patru din cinci arădeni nu l-au vrut. Cât despre PDL, la aceleași alegeri în municipiu, scorul a fost și mai mic, deși, după cum se știe, la ora actuală democrat-liberalii fac jocurile cum vor în CLM, fără a avea sprijinul majorității arădenilor. Chiar și duminică, aproape 80 la sută dintre arădenii prezenți la urne au votat împotriva PDL și a lui Gheorghe Falcă, aflat, să nu uităm, pe listele partidului. Dacă ținem cont de prezența la vot, scorul PDL din total electorat cu drept de vot este derizoriu, majoritatea copleșitoare a arădenilor nevotând acest partid.

Realitatea este că, duminică, PSD aliat cu UNPR și PC a câștigat alegerile la Arad, luptând împotriva unei mașinării electorale care nu a precupețit nici un efort, beneficiind inclusiv de logistica primăriei, pentru a aduna voturi (să nu uităm, de pildă, de adunările populare din cartiere, zilele vecinilor etc., manifestări organizate în mare parte pe bani publici pentru a aduna voturi pentru PDL). De aici trebuie realizate calculele pentru viitoarele campanii electorale, atât pentru câștigători cât și pentru cei care vor ști să tragă învățăminte din eșecul de acum.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici