ClujToday.ro: UDMR a lansat la Cluj proiectul de autonomie pentru Ținutul Secuiesc. Dacă va fi adoptat, limba maghiară va deveni obligatorie și în școlile românești din regiune. Maghiarii vor avea proprii lor judecători în Curtea de Apel Regională

clujtoday1

Președintele UDMR, vicepremierul Hunor Kelemen, a prezentat la Cluj proiectul de autonomie a județelor Covasna, Harghita și Mureș. El a declarat faptul că acest proiect reprezintă adaptarea la cadrul juridic românesc a statutului regiunii Tirolul de Sud din nordul Italiei. Hunor Kelemen a declarat că, prin acest demers, comunitatea maghiară nu dorește separatism, nici independență, ci garanții puternice referitoare la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității proprii. Liderul UDMR a adăugat că proiectul propus de formațiunea pe care o reprezintă presupune introducerea bilingvismului, dar și a principiului reprezentării proporționale a comunităților etnice din regiune în diferite instituții, precum Curtea de Apel. Limba maghiară ar urma să fie predată inclusiv în școlile românești din regiune. Hunor Kelemen a precizat de ce a ales acest moment pentru a promova proiectul de autonomie.
Proiectul de autonomie propus de UDMR prevede că Târgu-Mureșul va fi capitala regiunii. Sfântu Gheorghe ar urma să găzduiască instituțiile fiscale, Odorheiul Secuiesc va găzdui Consiliul Regional, iar Miercurea Ciuc prefectura regională și alte instituții. Proiectul mai prevede păstrarea structurii județelor.

Hunor Kelemen a declarat că va susține și […]

 

Citiți continuarea articolului aici:

http://www.clujtoday.ro/2014/09/18/udmralansatlaclujproiectuldeautonomiepentru[…]

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty + eleven =