La Arad, program ambițios de evenimente culturale

art.cultura aradCentrul Municipal de Cultură şi Primăria Arad îşi propun să diversifice în acest an oferta acţiunilor culturale şi sportive ale oraşului, având la dispoziție un buget generos, de 6,5 milioane de lei.
Oferta culturală şi sportivă pentru anul 2015 în municipiul Arad include 85 de evenimente culturale şi sportive, unele deja tradiţionale, altele noi. Evenimentele culturale tradiţionale ale Aradului, cum ar fi Zilele Aradului (15-23 august), Sărbătoarea vecinilor (22 mai), Zilele administraţiei locale (14-16 mai), Zilele cartierelor Aradului, Oktoberbier sau Festivalul Vinului (luna octombrie), Ziua Familiei (15 mai), Farmecul Copilăriei – arădenii retrăiesc amintiri duminica, acţiuni considerate „cu priză la public” se regăsesc şi în acest an în calendarul activităţilor culturale. Au fost incluse printre evenimentele care vor fi organizate în Arad în 2015 și Olimpiada Naţională de Arte Plastice (5-9 aprilie), activităţi pe tot parcursul anului la Muzeul Preparandiei sau sesiuni de audieri publice pe teme de interes înglobate sub denumirea Voci în cetate.
Acţiunile sportive dedicate publicului larg, cum ar fi Maratonul, Semimaratonul şi Crosul Aradului (6 iunie), Triatlonul Aradului, Duatlonul verde, Maratonul Arad-Bekescsaba-Arad (16-17 mai), Arad Elite Cup-turneu de fotbal juvenil sau cele pentru profesionişti, cum sunt Turneul de tenis de câmp ATP, Cupa Aradului la Ciclism, Cupa Aradului la înot etc. figurează anul acesta printre evenimentele sportice găzduite de municipiul Arad. La capitolul acțiuni cultural-artistice care se vor desfășura anul acesta în Arad amintim acțiuni cu tradiție cum ar fi Weekend-ul creatorilor independenţi, Festivalul internaţional de literatură Discuţia Secretă (4-7 iunie), Simpozion internaţional de sculptură ediţia a III-a (1-31 august), Festivalul internațional de artă contemporană RAM/REMX II (septembrie), Festivalul de film documentar fARAD, Festivalul internaţional de teatru tânăr francofon Amifran (24-29 octombrie), dar și unele premiere, cum ar fi Academia itinerantă Andrei Șerban.
Acţiunile introduse pentru prima dată în acest an în calendarul acţiunilor culturale vin să îmbogăţească oferta culturală a Aradului. Printre acestea se numără Festivalul de ştiinţe umaniste, care va avea loc în perioada 24-26 aprilie, Festivalul de teatru Circ care va avea loc în intervalul 19-24 iunie, Academia itinerantă Andrei Şerban.
La toate acestea, se adaugă continuarea colaborărilor internaționale, mai ales prin prisma înfrăţirilor pe care Aradul le are cu alte oraşe din Europa, a relațiilor cu ambasadele României în srăinătate, a acordurilor de principiu cu institute culturale importante, participarea Aradului la acțiuni la Bruxelles, la Ziua Porţilor Deschise de la Comitetul Regiunilor, cu un stand de promovare. De asemenea, în luna octombrie a acestui an, Aradul va fi gazda reuniunii AVEC (Alianța orașelor culturale europene), o importantă conexiune culturală europeană.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four + 12 =