Comercianții se organizează pentru a-și apăra drepturile

artcomercianti„Să formezi o echipă este doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul”. Acesta este citatul meu preferat legat de munca în echipă. Am preluat conducerea Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România, dar în tot ceea ce îmi propun, mă bazez pe echipă. Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) s-a înființat în urmă cu un an, ca răspuns la doleanțele acestui segment de comercianți exprimate la câteva întâlniri pe care le-am avut cu ei în câteva orașe din țară. Scopul Asociației este acela de de a le reprezenta interesele în fața Legislativului și Executivului, a autorităților locale, precum și acela de a facilita colaborarea lor cu alte organizații profesionale din țară. Nu mai puțin importantă este ideea creării unei platforme de achiziții comună, având în vedere că individual comercianților le este extrem de greu să negocieze cu furnizorii.
Până în prezent s-au înscris în Asociație aproximativ 400 de comercianți, cifră care acoperă aproape toate regiunile din țară. Ca stare de spirit și determinare, din discuțiile pe care le-am avut cu ei la întâlnirile din țară, se poate observa că își doresc foarte mult să fie reprezentați. Temerile lor se referă la ideea preconcepută că sunt insignifianți, că între ei și marile lanțuri de magazine, atât autoritățile, cât și majoritatea clientelei le preferă pe acestea din urmă. De asemenea, atitudinea lor în fața organelor de control este una obedientă deoarece spun că sunt ținte și victime sigure. Cu siguranță, majoritatea derulează activități economice corecte fiind conștienți că afacerea, de regulă una de familie, este singura sursă de existență.
M-am folosit de experiența și notorietatea mea pe lângă autoritățile statului; le-am cerut sprijin pentru această categorie de comercianți deoarece interesul ambelor părți este supraviețuirea, dar nu în orice condiții, a acestora. Statul nu dorește creșterea numărului de șomeri, care, logic, ar rezulta în urma închiderii micilor afaceri. Pe de altă parte, este și o chestiune de patriotism, așa cum face oricare țară care dorește să-și apere și ajute proprii investitori, mici sau mari. Declarativ, am obținut susținere chiar de la cel mai înalt nivel: Guvern și Parlament, dar și din partea autorităților locale.
Activăm, la nivelul Ministerului Agriculturii, în Consorțiul înființat pentru reducerea risipei alimentare. De asemenea, am avut discuții cu marii producători care, la rândul lor, doresc să-i sprijine pe micii comercianți.
La Tîrgu Mureș am început o colaborare cu Colegiul Economic unde am descoperit tineri care doresc să devină antreprenori și care, fiind mai educați, pot asigura o economie sănătoasă, bazată pe principii moderne. Sunt într-un proces de studiu al practicilor din alte țări, care ar putea fi adoptate și la noi.
În legătură cu eterna dilemă între cantitate și calitate: în primul rând, aș vrea să dăm Asociației prestanță, credibilitate și respectabilitate. Sunt de acord că avem nevoie de un număr foarte mare de membri pentru reprezentativitate, dar aș dori să nu renunțăm la anumite principii pentru a nu avea soarta altora. Nu aș vrea ca ANCMMR să devină un refugiu pentru evazioniști și persoane care practică un comerț lipsit de reguli și onestitate. De aceea, propun să practicăm o politică de extindere prudentă, prin care vom avea mult de câștigat pe termen mediu și lung.
Propun înființarea unui incubator, un proiect-pilot regional (m-aș axa pe zona Bistrița-Năsăud-Mureș-Sibiu-Cluj-Alba). Să consituim un nucleu, care, ulterior, poate deveni un magnet și pentru restul; să fie elaborat un ghid de bune practici, să facem instruiri cu patronii, dar și cu vânzătoarele (pentru că ele sunt considerate cea mai mare problemă în relația cu clientul)
Să ne concentrăm pe accesarea de fonduri europene. Pentru proiecte mai mici, de dezvoltare a resurselor umane, dar și pentru acel proiect îndrăzneț, care ar putea deveni punctul forte al Asociației: înființarea platformei de achiziții. Operând prin această platformă, comercianții pot deveni competitivi chiar și în fața marilor lanțuri de magazine. Pe ei prețurile și lipsa discount-urilor de la furnizori îi omoară.
Înființarea unui consorțiu format din producători autohtoni-comercianți
Voi continua activitatea de advocacy pe lângă toate autoritățile competente, în special Parlament și Guvern, pentru a obține măsuri protecționiste, dar voi încerca să-i determin să stopeze practicile neloiale ale marilor lanțuri.
Reducerea fiscalității și a TVA sunt de asemenea obiective importante; sper că, împreună cu alte organizații, vom reuși să determinăm Parlamentul și Guvernul să vadă ceea ce este evident: evaziunea fiscală crește direct proporțional cu fiscalitatea.
Îmi asum această funcție și responsabilitățile ei din convingerea că aceste categorii, comercianții și producătorii autohtoni, nu trebuie să dispară, nu putem permite așa ceva.
Și, voi încheia tot cu un citat preferat: pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic. De aceea, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii buni care fac comerț să fie în Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România.

Cora Maria Muntean
Președinte ANCMMR

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two + 17 =