ZiuadeVest.ro: Timișoara nu-i Mamaia! Robu nu e… Mazăre!

ziuadevestReportaj – anchetă despre dezastrul ”audio” de pe Bega, realizat de Ziua de Vest

Timișoara – centru universitar celebru. Timișoara – Capitală Culturală Europeană. Timișoara – orașul florilor. Timișoara – Mica Viena. Timișoara – capitala celor peste 1.000 de invenții și inovații. Timișoara – orașul Revoluției Române. Timișoara – orașul nostru!
Câte sintagme minunate despre Timișoara ar putea fi schimbate sau ”îmbunătățite” cu ”Timișoara – capitala urletelor de noapte” sau ” Timișoara – iadul DJ-ilor scăpați de la…”Doamne ferește”! ” sau ” Timișoara – capitala tobelor din noapte”. Lista ar putea continua, dar cum nu este de glumă, iată ce se petrece noaptea, mai ales în week-end, și ce fac unii golani, care cred că domină orașul nostru european prin aroganță, lipsă de respect față de comunitate, dar mai ales, lipsă de respect față de lege!

Starea de fapt

Pe malul râului Bega, fost ”Timișul mic”, cum îl numeau înaintașii noștri demni de laudă din Imperiul Austro – Ungar (de unde vine și numele de Timișoara, ceea ce puțini știu!) sunt mai multe terase, unele elegante, altele kitschoase, la care, Doamne, mai mare dragul să stai, mai ales vara, când arșița verii se cere stâmpărată cu o adiere de vânt…Și, ce bine ar fi dacă lucrurile ar fi ca la Viena (modelul nostru), cu o muzică elegantă, care, conform legii din România NU poate depăși 50 decibeli, cu servire elegantă…Și, ce bine ar fi dacă patronii ar respecta legea. Dacă AR AVEA autorizații de funcționare, dacă ele fiind valabile, ar respecta ora de zgomote; în toată România este ora 22.00, iar acele zgomote, la rândul lor, ar fi de maxim 50 decibeli!

Terasele…

Una dintre ele este River Dack, patronată de Călin Bot, avocat, primul chemat să cunoască legea, dar nu e așa. Oare, de ce? Poate pentru că este fiul unui fost șef al SRI Timiș (din anii 90), obișnuit cu metehnele odioase de genul ”dau un telefon, se rezolvă!”. Terasa NU are autorizație de funcționare, fapt informat de Primăria Timișoara, instituție condusă de primarul Robu, instituție în care city-managerul, Sorin Drăgoi își face temele, se documentează și se crucește de ceea ce fac unii dintre concetățenii noștri.
Nopțile de 12 /13 iunie și 13 /14 iunie, nopțile ”mineriadei”, în altă formă, nopți în care zeci de mii de timișoreni din zona centrală a orașului NU au dormit! Poliția Locală, alertată de numeroasele apeluri a acționat, echipajele au fost la terasele de pe Bega (nu doar la acel bar), au dat amenzi pentru depășirea nivelului de zgomot, adică nici nu se mai punea la îndoială sunetul, oamenii nu se puteau auzi!!! Nu se putea vorbi! Renumitul artist Tiberiu Ceia, locuitor din zona Catedralei, spune că nu doarme decât spre zori, în week-end, este sinistru, numai tobe și bubuieli, este o jignire adusă Timișoarei ceea ce se petrece pe malul Begăi!
Poliția Locală, prin vocea comisarului-șef Avram Bălan, confirmă că s-au dat amenzi, dar după plecarea polițiștilor ”domnii sar din nou la atac”. În cursul dimineții, primarul Nicolae Robu a organizat o operativă de urgență, se verifică toate autorizațiile și tot ce nu este legal va suporta consecințele.
Robu nu e Mazăre! Primarul nostru nu este ”jucăușul” de la malul mării, Mazăre, Timișoara nu e Mamaia, aici populația activă nu agreează boala numită ”scandal de noapte”, o maladie construită cu nișe DJ din București, isterici și fără cultura respectului. Robu a avut curajul să desființeze acel ”acvariu”, un monstru de kitsch, Robu nu cedează la aberații de genul ”am fost în audiență la primar, totul este ok”, așa cum crede Călin Bot… Nu, Robu își susține cetățenii, nu demenții care încalcă legile!

ANAF

Dacă DNA a ajuns să fie pe buzele alegătorilor președintelui, din toamna anului trecut, dacă DNA, ca instituție publică, a ajuns să fie speranță pentru cetățenii care nu se mai puteau mișca în hățișul corupției generalizate, atunci, o altă instituție vine din urmă: ANF.
În cursul nopții de vineri spre sâmbăta trecută, sunând personal la Poliția Locală, aveam să aflu că da, echipajele de poliție au fost la intervențiile de noapte, la terasele zgomotoase, dar alt factor a oprit la una dintre terase zgomotul, angajații ANAF.
ANF are capacitatea, pe lege, să oprească INSTANTANEU activitatea comercială ILICITĂ, fiind fără aviz de funcționare. Urmează ca zecile de mii de timișoreni să mulțumească ANAF-ului, într-un miting, de ce nu?
DJ- ii și-au luat tălpășița, patronul a rămas cu buza umflată, dar noaptea următoare, cu o nesimțire nedisimulată, de tip securistoid, a continuat…

”La căpițe”

”Căpițele” drăguțe, unde se mănâncă bine, avându-i patroni de Alina Hambaraș și Horațiu Olaru, sunt și ele în vizor. Restaurantul are autorizație, dar numai pentru activitatea de interior. Ce nu pricep patronii, încăpățânându-se și să nu respecte legea, este faptul că NU au liber la activitățile situate afară! Terasa este în ilegalitate. Muzica, urletele așa zisei muzici, au poate 15.550 de decibeli, nu 50!!!!

Cine le permite asta?

Sorin Drăgoi, city-managerul orașului spune: ”Nimeni din primărie NU le permite încălcarea legii! Toți cei care folosesc numele noastre sunt abuzivi, nu permitem așa ceva la Timișoara, verificăm terasă cu terasă, domnul primar și cu mine, alături de Poliția Locală, Garda de Mediu, ANAF și DSP și nu vom permite ca Timișoara să fie altceva decât este: un oraș european. Nu cedăm în fața agresivității!”
Horațiu Olaru, patron al terasei ” La căpițe” ne spune: ” Da, a fost Poliția Locală, a amendat firma ce a organizat evenimentul de vineri, a fost și ANAF. Nu vom mai continua așa, doresc să fie un loc civilizat, o să luăm toate măsurile să fim în legalitate, să fim în normalitate…”

Cine măsoară sunetul?

Legea referitoare la calitatea mediului sonor, la numărul de decibeli admisibili în spațiu public specifică, așa cum mai spuneam, maximum 50, în afară, măsurabili la distanța de un metru față de aria evenimentului. Apoi, amenda, dacă este cazul, o va da Garda de Mediu. Orice telefon ”deștept” (și ”necorupt”) are un soft ce indică valoarea în orice clipă… Deci, orice scuză afundă situația!
La ora aceasta, toate instituțiile statului lucrează la proiectul numit: ”Debandada de pe terasele Timișoarei”.
PS. Le mulțumim celor care ne scriu, ne sună, ne alertează privind interesele orașului. Timișoara are nevoie de oamenii săi de calitate, de bună credință….

Sursa:

http://ziuadevest.ro/actualitate/54111-timisoara-nu-i-mamaia-robu-nu-e-mazare

 

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici