Victor Miron: “Putem să îi obișnuim pe oameni să aibă tot timpul o carte la ei”

 Victor Miron - Carte de citit in doi– Interviu cu Victor Miron, scriitor

– Cum ți-a venit ideea proiectului „Lectură în doi”?

– Am experimentat mai multe feluri de cluburi de lectură, de la unele unde veneau zeci de participanți până la cele foarte exclusiviste unde sunt doar doi participanți. Sigur că mă refer la lecturile în cuplu și fac asta de câțiva ani, să citesc alături de iubită și mi se pare un lucru foarte frumos de a petrece timp de calitate în cuplu. Mi-am dat seama că nu există încă o carte scrisă chiar așa, mai ales cu titlul „Carte de citit în doi”. Așa că am scris-o și este o carte în care este un el și o ea, care își zic unul altuia atât dulcegării, inclusiv poezii, dar și lucruri care îi deranjează la celălalt și încearcă să le spună într-un mod frumos, astfel încât să nu-l lezeze pe celălalt, dar totuși să îl convingă să-și schimbe anumite comportamente.

– Când va avea loc lansarea cărții?

– Cartea se va lansa la Cluj, în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, vineri, de la ora 19:00 și am început deja să postez pe internet poeziile din carte, iar lumea reacționează la ele. Eu am scris poezii de mai mult de un an și m-am tot gândit în ce formulă să le public, iar acesta mi s-a părut modul cel mai potrivit: punându-le în vocea personajelor din carte.

– Ai mai avut și alte proiecte asemănătoare?

– Am mai publicat câteva cărți, aceasta este a treia. Am publicat o carte despre campania „Cărțile pe față”, care se numește „Cărțile pe față” și încă una, „Lasă-mă să te las”, care este o carte despre cineva care se lasă de fumat cu ajutorul baloanelor de săpun.

Victor Miron - lasa-ma sa te las

– Cum ai reușit să inițiezi proiectul călătoriei gratis cu autobuzul dacă citești o carte și să îl implementezi?

– În campania „Cărțile pe față” am făcut mai multe acțiuni pentru a încuraja lectura, peste 20, una dintre ele și una dintre cele mai cunoscute este într-adevăr aceasta cu „cine merge cu autobuzul citind, să călătorească gratuit”. Ideea a apărut în trei pași. Primul, a fost ca să încurajăm lectura în autobuz punând un fel de rafturi, pe care oamenii să găsească cărți. Așa cum am pus sute de cărți în parcuri, ne-am gândit să facem ceva similar și în autobuz. Însă, aveam nevoie de rafturi, aveam nevoie de aprobări și aveam nevoie de foarte multe cărți. Ne-am dat seama că totuși, toți au câte o carte acasă și am vrut să promovăm lectura în autobuz, pentru a îi obișnui pe oameni să aibă tot timpul o carte la ei, să nu iasă din casă fără o carte. Sigur, întotdeauna când au un moment liber, să citească. În autobuz au cu adevărat timpul acesta, pentru că nu au ce face, trebuie să aștepte să ajungă la destinație. Prin urmare, a doua idee a fost să punem mesaje care încurajează lectura lângă aparatele de compostat, pe scări când urci, sau în spatele șoferului să fie ceva afișe și din nou, e o idee bună, dar era nevoie de multe aprobări, de crearea acestor mesaje, de producția lor și sunt costuri destul de mari. Așa că mi-am dat seama că cel mai puternic motivator pentru ca oamenii să citească în autobuz ar fi faptul dacă ar călători gratis. Așa a venit ideea, aceasta a fost concepția ei, nașterea ei, și i-am propus-o în direct la radio primarului Emil Boc și dânsul a fost încântat și a zis că o să o testeze. Timpul a trecut, noi am tot adus aminte constant de ideea asta, pentru că am propus-o undeva în primăvara lui 2014 și s-a implementat-o în iunie 2015. Patru zile a fost în primă instanță. Au fost patru zile în care s-a circulat gratuit cu autobuzul dacă citești o carte. Cred că au fost mii, dacă nu zeci de mii de oameni care au beneficiat de gratuitate și ce este foarte frumos este că ceilalți oameni i-au văzut citind. Eu cred că acesta este cu adevărat câștigul cel mai mare: faptul că alți oameni văd cititori în mijlocul de transport în comun și în acest fel sper să li se facă și lor poftă să citească. Mirarea mea cea mai mare a fost că ideea asta de a călători gratuit cu autobuzul a devenit o știre la nivel internațional, s-a vorbit despre ea inclusiv pe France 2, la televiziunea franceză și foarte mulți oameni, din toate colțurile lumii îmi scriu, spunând că și ei vor să implementeze ideea asta la ei în oraș. Am primit mesaje inclusiv din Tasmania.

Victor Miron - Cartile pe fata

– Ce ar trebui să facă tinerii care au reticențe în a începe un proiect îndrăzneț?

– Eu sper să îi încurajez prin acțiunile noastre. Dacă eu am reușit să fac o campanie, cred că oricine poate să promoveze o cauză în care crede, cum e cauza lecturii. Recomandarea mea este să citească minim o oră pe zi, pentru că pe mine m-a ajutat foarte mult. Faptul că eu citesc zilnic minim o oră, simt că îmi dezvolt creativitatea și acest lucru a făcut posibil să îmi vină toate aceste idei mai ieșite din comun și să le implementez în campanie.

https://www.facebook.com/miron.victor

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 20 =