Liana Marin: “Cred în business-urile curate, crescute treptat în timp”

Liana Marin– Interviu cu Liana Marin, Fondator MMC

– Cum ai ajuns să lucrezi în vânzări?

– În perioada în care am fost studentă în primul an de facultate la Universitatea de Vest Timișoara, ISE – Marketing, mi-am dat seama că am nevoie de acțiune și am început să caut posturi libere entry level în marketing. Cum marketingul era doar o poveste frumoasă în Banat la vremea aceea și deloc la modă, departamentele erau mixte: marketing, plus vânzări, plus PR. Un fel de toate și nici unul. Așa am ajuns să merg la interviuri la bănci, că așa era trendul. Am ajuns la ultimul interviu la București, la Credit Europe Bank, unde am fost acceptată după trei ore de interviu cu șapte directori, care nici ei nu prea știau cu ce se mănâncă noul post scos la concurs. În loc să fiu bucuroasă că am trecut cu brio și voi lucra ca marketer la bancă, le-am spus că de fapt eu îmi doresc un job antrenant și creativ. Prin urmare, am ajuns să vând mașini la Peugeot, Mega Group Timișoara, ulterior să organizez strategia de marketing pentru o firmă mare de construcții din Timișoara și am realizat că îmi place să vând… orice, oricând, cât mai scump și să creez strategii de marketing. Când mi-am dorit mai mult, am găsit un anunț în ziar pentru angajări la ANALOG TV, unde amLiana Marin 2 lucrat la departamentul de marketing, care de fapt era de vânzări. Și mi-a plăcut la nebunie. Aveam șofer, aveam target deci eram motivată, o bază de date uriașă cu oameni de afaceri din vest și un produs bunicel la vremea respectivă. Primul meu contract a fost unul de 1.000 euro pe luna cu firma Moticica din Timișoara. Astfel de contracte erau văzute drept contracte mari, în ideea în care eu aveam un salariu de 350 lei. După Moticica au urmat sute de întâlniri, clienți interesanți de la care am avut enorm de învățat și bune și rele. Între timp, o mică echipa din cadrul televiziunii a plecat la TVT`89 și m-au invitat la interviu pentru postul de Director Vânzări. Bineînțeles că am acceptat și aici am petrecut un an interesant cu multe învățăminte de tot felul. La finalul anului 2008 a venit în Timișoara cea mai mare televiziune privată din țară după PROTV, REALITATEA TV. Zvonul că eram „lider de piață“ în vânzări media și marketing a ajuns și la managementul din București. Astfel, după lungi interviuri și teste, am ajuns Director de Vânzări regional la REALITATEA TV Timișoara. O echipă fantastică de peste 70 persoane, aparatură de ultimă oră, un management cu multă experiență și Istvan Molnar, un director național de vânzări, cum orice om de vânzări și-ar dori. De la el am învățat multe și am trecut la acel nivel de profesionism în vânzări. În orice moment aș începe un business cu Istvan Molnar, „vânzătorul” care a ținut REALITATEA TV în spate vreme de patru ani, mai exact până au vândut-o pe motive politice.

Liana Marin 3– Cum este să lucrezi în vânzări în mass-media?

– În mass media am învățat nu doar sa vând media. Am învățat munca în echipă, să coordonez zeci de oameni, să construiesc o echipă de vânzări, să îmi creez un networking de invidiat, să vând calitate și nu cantitate, să construiesc campanii mai presus de target care să mulțumeasă clienții și să le crească vânzările. La vremea respectivă, targetul lunar era de 50.000 euro, iar eu îl depășeam. Oricând m-aș întoarce în mass media, dar să fie o media a mea, fără politică și fără interese. Visul meu este ca într-o zi să îmi deschid propria regie media cu post de televiziune business, ziar tipărit și ziar online, post radio și bineînțeles, toate sub brand-ul MMC, brand-ul agenției mele de marketing. Visez și la un post ca CNN, un ziar ca New York Times, un radio precum BBC și o agenție de marketing cum este cea care este acum.

– Care au fost proiectele tale de marketing cele mai de suflet?

– În timp ce am realizat campanii pentru clienții mei prin REALITATEA TV, am conștientizat că o campanie are un impact mult mai mare dacă este realizată după un target și o strategie bine pusă la punct. Aveam unii clienți nemulțumiti și am hotărât să îmi deschid agenția de marketing Mass Media Consulting, care oferea consultanță în media și marketing pentru toți cei care își doreau o campanie bine targetată cu rezultate optime. Pot spune că a fost un real succes și că și acum am clienți din vremurile televiziunii, clienți mulțumiți care aniverseaza 10 ani de colaborare cu noi în acest an. Încet, încet, am renunțat la REALITATEA TV și m-am concentrat pe agenția de Marketing MMC, am investit peste 50% din profit în infrastructură, în cursuri, parteneriate, networking și evenimente pe principiul „dacă noi creștem continuu, crește și agenția și invers”. În anul 2011 a intrat în echipa ca și asociat și co-fondator sora mea, Monica Marin, alături de care am înființat Marin Marketing Companies, al doilea brand de sub umbrela MMC. Monica este project manager, specializată în marketing și management la nivel European.

Monica Marin
Monica Marin

Am început acest business din pasiune. Sunt săgetător și întotdeauna când am setat că îmi doresc ceva, în cele din urmă am reușit. Mi-am propus să ajung cel mai bun consultant în media din vestul țării și am ajuns, mi-am propus să fiu lider de piață în vest și am reușit după opt ani frumoși, mi-am propus să devin partener al celui mai mare eveniment de Business din țară, Business Days și am reușit, deși nu aveam infrastructura sau cash flow-ul unor agenții mari din București. Pot spune că am acoperit 80% din piața din vestul României și am intrat de cinci ani pe piața din Cluj și București, lucrând cu companii mari, naționale și internaționale, precum Policolor, Eximtur, Sephora, Hornbach, Tiffin University, Țundrea și Asociații și multe altele. Pe plan local, regional dar și national ne mândrim și cu rezultatele extraordinare obținute din proiecte de marketing – sportive, culturale, medicale, umanitare, realizate pentru echipa de rugby, campioana României, Timișoara Sarancens (fosta RCM MVT UVT), Festivalul de Muzică Veche (cel mai mare din țară), prima ediție a Balului Vienez de la Timișoara, World Judo Day, Clinica de Chirurgie Vasculară, Asociația Oncologică Părintele Arsenie Boca și multe alte proiecte de suflet despre care vă voi povesti. Anul acesta, compania noastră a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 40% față de anul trecut și a portofoliului de clienți noi cu 20%. În prezent, agențiile noastre de marketing, Mass Media Consulting si Marin Marketing Companies, reunite sub umbrela MMC, au ca obiect principal de activitate, consultanță în marketing, PR și CSR cu toate anexele lor. În ultimii doi ani, ca urmare a rezultatelor excelente obținute în urma strategiei de comunicare și a implicării în proiectul Business Days, am primit titlul de co-organizator al suitei de evenimente 2014-2015.

– Cum ai început parteneriatul cu Business Days?

– În anul 2011 am aflat că în Timișoara are loc un eveniment de business, unde se adună toate marile companii din zona de vest. Primul meu gând a fost că vreau să particip la eveniment pentru că acolo voi găsi clienți noi și bineînțeles, voi face ce îmi place mai mult… networking. După eveniment, l-am adăugat pe Facebook pe Laszlo Pacso, fondatorul și organizatorul suitei de evenimente și l-am contactat online cu privire la o întâlnire. I-am spus scurt și la obiect că eu vreau să fiu partener și nu orice partener… eu vreau să fiu partener VIP. Așa am avut ocazia să cunosc un om cum rar mai întâlnești în ziua de azi. Un om de la care am învățat, un om pe care l-am admirat pentru ambiție, perseverență și spirit antreprenorial până în prezent. Laszlo Pacso a reușit în câtiva ani să schimbe percepția clasei de business despre evenimentele de business. Laszlo Pacso a construit un eveniment durabil, unic și care îți oferă rezultate maxime. Un eveniment pe care mulți au încercat să îl copieze și evident, nu au reușit pentru că nu ai cum să copiezi sufletul cuiva. Da, Business Days este oglinda sufletului lui Laszlo Pacso și al soției și colegei sale, Codruța Nicolescu. Împreună au creat ceea ce nu avea România: un eveniment de business care să aducă laolaltă elita businessului național, un eveniment unde și concurența neloială devine loială, un eveniment unde nu te promovezi, ci te prezinți așa cum ești, într-un mediu în care nu contează doar câți bani ai în conturi, ci contează cine ești, ce educație ai, ce studii ai, ce ai construit și cum ai construit, un eveniment cu „coloană vertebrală”. Asta văd eu în Business Days și sunt onorată să lucrez cu astfel de oameni.

– Cât de importantă este specializarea într-un anumit domeniu pentru creșterea unui business?

– Cred în business-urile curate, crescute treptat în timp. Cred în educație, cred în școală, în cărți citite, în spiritul de echipă, cred că toți suntem egali, că toți avem de învățat unii de la alții, cred că nu poți ajunge acolo „sus” decât dacă urci scările treaptă cu treaptă și te mai și „împiedici” pe parcurs. Important este să știi să te ridici. Anul următor voi absolvi cel mai bun MBA din România, MBA TIFFIN UNIVERSITY și pot spune că este cea mai bună investiție realizată în mine la nivel de informație și know-how.

Liana și Monica Marin

– Cum a început MMC?

– Din dorința de a avea clienți mulțumiți, am înființat o agenție fără infrastructură. Doar eu, Cel de Sus, un facturier, un chitanțier, o contabilă și mult know-how, dorință și ambiție. Și nu în ultimul rând, gândire pozitivă. Spun asta pentru că am bătut la uși și am intrat în birouri, singură, fără recomandări, „pile” sau alte cele, unde nu multi au îndrăznit să bată. Și pot spune că 98% dintre acele uși s-au deschis întrebându-se „ce curaj are această fată“. 90% dintre cei care au fost în spatele ușilor au apreciat onestitatea, ambiția, curajul și know-how-ul care le-au fost prezentate. Restul de 10% au crezut că pot cumpăra orice pe lângă servicii de marketing, cu mulți bani și am renunțat la dorința de a colabora cu ei. În urmă cu zece ani am început business-ul fără un site sau o prezentare. Așa că, după ce am realizat anul trecut campania de rebranding cu Tudor Vreme Moser, partenerul nostru în design, am hotărât ca anul acesta, începând cu 20 ianuarie și până în 20 decembrie, să dezactivam site-urile massmediaconsulting.ro și mmctm.ro și să batem la uși noi exact ca pe vremuri. Și am reușit, deși mulți mă întreabă de ce nu mai merge site-ul, sau de ce nu îl reactivez. A fost un test de piață, interesant și pot spune că nu am pierdut nici un client pentru că am dezactivat site-urile la aniversarea de zece ani, ba din contră, am creat un trend. Urmăriți aniversările locale de anul următor. Mesajul acestei campanii va fi urcat la finalul lunii noiembrie și se numește: „Pantofarul fără pantofi vs vânzare fără website!“, după modelul pantofarului care nu are pantofi și totuși este plin de clienți… de ce? Pentru că este cel mai bun! La fel și noi: am câștigat clienți noi, fără site, pentru că prezentăm încredere, avem un know-how pe care nu ni-l poate lua nimeni, iar experiența în vânzări își spune cuvântul. Asta nu înseamnă că este bine să nu investești în marketing online, nici nu vă recomand așa ceva. Ideea proiectului nostru a fost că dorim să demonstrăm tuturor celor care sunt la început de drum că dacă ești bun, vinzi oricum. Site-urile vor fi reactivate în 20 decembrie și promitem să urcăm pe ele și toate noutățile din acest an.

https://www.facebook.com/lianacristinamarin

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici