Adrian Iacob: „Piața este cea care îți aduce profit și te ridică”

Adrian Iacob– Interviu cu Adrian Iacob, specialist în marketing online

– Cum ați pornit prima afacere?

– Povestea mea a început în anul 1994 când, student fiind în anul al doilea la Stomatologie, am întâlnit o persoană care mi-a schimbat relativ viața. Am fost student și urma să fac practică în cabinetul unui medic stomatolog, care era un antreprenor adevărat. Una dintre activitățile adiacente cabinetului stomatologic a fost cea de înființare de firme. Bineînțeles că, mergând la practică, a observat la mine un spirit mai agitat, de om bun la toate și îmi plăcea să fiu așa și așa sunt și acum. Am ajuns să lucrez, să fac practică mai puțin decât era necesar, iar restul timpului l-am împărțit pentru alte afaceri. Ideea este că m-am trezit la un moment dat cu actele unei societăți comerciale, dar fără să am vreo idee de afaceri, fără să am un plan de afaceri, o strategie și nici măcar un punct de lucru. De atunci a pornit nebunia, să-i spun așa, nebunie pe care aș putea s-o compar cu nașterea și creșterea unui copil.

– Cât de greu a fost la început să obțineți profit?

– Profitul îl obții din primul moment, în orice întreprindere, în orice afacere, dacă știi să-l vezi. Partea cea mai importantă este ceea ce faci cu profitul. Îmi place foarte mult să fac comparația unei afaceri cu creșterea unui copil. Gândește-te că la un copil ai, hai să spunem profit, prin fiecare clipă. Din prima zi de naștere până ajunge la majorat. Primul gângurit, primii pași, primele cuvinte, „mama”, prima îmbrățișare și mai apoi tot ce urmează, e o plăcere, dar toate acestea se desfășoară în timp. Dacă ar fi să ne întoarcem la profit, să comparăm cu activitatea unei societăți comerciale, dacă vorbim de o întreprindere antreprenorială, este același lucru. Profit înseamnă să primești un feedback, un răspuns la o acțiune, de plus valoare. Că eu îți vând ție un biscuit, acela îți satisface o nevoie. Tu plătești pentru acest lucru. Diferența este de plus valoare, de adaos comercial, reprezintă profitul și așa cum spuneam, este important ceea ce faci cu profitul. Într-o afacere, în orice afacere, foarte mulți antreprenori greșesc pentru că acel profit pe care îl obțin în primii ani, îl privesc ca pe un bun personal și nu îl reinvestesc. Dacă o să te uiți, toți oamenii de afaceri, care au ajuns să-și dezvolte companii sau întreprinderi în diverse ramuri, au obiceiul de a reinvesti profitul. Iar profitul reinvestit nu este decât o sursă de venit pe viitor. Bineînțeles că uneori poți să dai și chix, ca și la un copil, care mai face și câte o prostioară.

– Ca antreprenor, cum ați reușit să depășiți cele mai dificile momente?Adrian Iacob 2

– Sunt multe momente dificile care apar la o afacere, iar acestea cred că sunt în corespondență cu adoptarea unor decizii importante. Ca să îți dau câteva exemple, unul dintre ele are legătură tot cu profitul reinvestit, pentru că… pornești de la o tonetă de doi metri pe doi, un copil care crește, o afacere care crește și ajungi la un moment dat când stai și te întrebi: „Ce trebuie să fac mai departe?”. Vreau să cresc! Asta înseamnă să investesc în ceva mai mare, într-o clădire, într-un stoc de marfă, este ceea ce se asociază cu doza de risc. Există o vorbă pe care a spus-o odată un antreprenor celebru: cu cât riscul este mai mare, cu atât și profitul este mai mare. Eu aș spune: cu cât riști mai mult, cu atât te călești și înveți să iei decizii. Căderea poate fi uneori dureroasă. Cel mai dureros moment în viața unui antreprenor este atunci când trebuie să își vândă afacerea, sau când trebuie să facă exit într-o afacere, pentru că, mă întorc iar la legătura, raportul, comparația cu copilul: este ca și cum vine un moment când trebuie să lași puiul să zboare.

– Ce ar trebui să facă tinerii care doresc să își deschidă o afacere?

– În primul și în primul rând, să caute să își seteze așteptările în așa fel încât să fie nu doar optimiste, ci și realiste. Nu am crezut și nu cred în profituri peste noapte, în bani veniți peste noapte, decât la jucătorii de cazinou sau de loterie. O afacere se poate dezvolta într-adevăr mai rapid sau mai încet, în funcție de anumiți factori și aici revenim la doza de risc: cât ești dispus să riști. Deci, să își seteze așteptările într-un mod realist. Apoi, să caute să facă ceva, dacă nu exact pe domeniul care le place, în care au ei expertiză, cel puțin într-unul apropiat. Pentru că, în felul acesta, investești pasiune, timp. Timpul este cea mai importantă resursă și marea majoritate a angajaților și chiar a antreprenorilor se plâng că pierd timpul în afaceri, sau chiar că pierd timp la serviciu. Cel mai important lucru este de a urmări în permanență nevoia celui din față. Pentru că degeaba îți place ție ceva și crezi că este cea mai bună idee, cea mai genială, dacă piața o rejectează. Până la urmă, piața este cea care îți aduce profit și te ridică, sau…pierdere, dacă nu îi dai ceea ce are nevoie.

http://www.aisucces.ro/

 

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici