Cum a pus mafia portocalie mâna pe explorările petroliere din Banat

ingrisch-1În acest moment, scandalul prospecțiunilor petroliere în vestul țării este unul latent. Locuitorii din zonele în care se fac astfel de lucrări sunt nemulțumiți de modul în care una dintre firmele angajate de o companie petroliere își face treaba, scrie ZonaTM.

Licitația pentru prospecțiuni a fost câștigată de firma Geolink, care a ofertat un preț mult mai mic decât concurența. Deși este specializată în lucrări de topografie, Geolink a fost ”preferată” să execute lucrările de prospecțiuni. Totul era legat de filiera mafiei portocalii, condusă la acea vreme de ”guru” Alin Popoviciu.

În România, NIS Petrol SRL a avut până în martie 2013 doi administratori: Željko

Kirin, actualmente CEO la Prospecțiuni SA, și în trecut, angajat în Tender Oil&Gas, aparținând mogulului post-decembrist Ovidiu Tender și Mihai Corbu. Mihai Corbu este fost director al Lukoil România și cel care a avut grijă și ca achizițiile Gazprom, după intrarea companiei pe piața benzinăriilor din România, să fie legalizate la cabinetul Ioanei Băsescu, fiica președintelui României. Lukoil a fost unul din sponsorii PDL și ai lui Traian Băsescu în campania prezidențială din 2009. Prospecțiunile NIS Petrol în Banat și demersurile pe lângă autorități locale au fost și sunt făcute de Geolink SRL, firmă cu profil topo, ce aparține lui Ioan și Adriana Rodina. Cel care a făcut ”lipeala” dintre NIS Petrol și Geolink se numește Iosif Ingrisch, a fost angajatul firmei Geolink și este condamnat penal definitiv! Pentru fraudare de fonduri europene! Iosif Ingrisch a fost candidat UNPR la şefia Consiliului Judeţean Timiş şi fost director Lukoil Timişoara. Ingrisch mai este și un fel de şef de lojă masonică(!), şi prieten cu deputatul Alin Popoviciu.

La rândul lor, Ioan și Adriana Rodina au fost asociați în 2010, prin intermediul firmei Creapolis SRL, cu firma Sports Games SRL din Timişoara, unicul importator şi distribuitor al produselor sportive marca Fisher în România şi Republica Moldova. La acel moment, asociat în această firmă era faimosul deputatul PD-L (azi PNL) Alin Popoviciu, cu 50%. Împreună cu Ioan Rodina, în acționariatul firmei a intrat și Andreescu Diana Ornella (fiica lui Constantin Ostaficiuc, pe atunci șef al CJ Timiș).

Pe baza acestor încrengături politice și economice portocalii, cei de la Geolink au pornit, fără nici un fel de respect pentru lege sau oameni, lucrările de prospecțiuni în mai multe perimetre din Timiș și Arad. Dacă în alte părți din Europa cei de la NIS Petrol nu au avut nici un fel de probleme când au executat lucrări similare, în Banat a început scandalul. Bazându-se pe presiunea politică asupra primarilor, pe șantaje și pe acțiuni în forță, Rodina și Ingrisch au trecut la acțiune. Fără a face o campanie prin care să explice proprietarilor de teren și opiniei publice ce lucrări vor efectua. Fără a negocia în prealabil acordarea de despăgubiri. Totul pe repede înainte, și cu cheltuieli minime. Iar atunci când bănățenii s-au revoltat, penalul Iosif Ingrisch a fost gata să calce mai mulți oameni cu mașina, la Sânnicolau Mare. În urma numeroaselor plângeri făcute la Poliție și după ce la NIS Petrol a fost numită altă conducere, Ingrisch a fost îndepărtat, discret, de la Geolink. Dar continuă, din umbră, să facă afaceri cu Ioan Rodina.
Ce nu știe NIS Petrol? Că la Arad, susținuți de Dimitrie Muscă, (un mare agricultor din vestul țării), mai mulți oameni, dar și ONG-uri, sunt cot la cot în bătălia împotriva prospecțiunilor, chiar dacă ei, în fapt, nu pricep că niciun rău nu se petrece, prin încercarea de a găsi gaz natural! Gazul natural, sursă de progres a planetei. Problema este că în Timiș, cu o administrație mai modernă, cu oameni mai deschiși, cu o presă favorabilă, proprietarii au devenit mai permisivi, prospecțiunile nu au mai fost o problemă. Dar asta, NU din cauza ”grasului Ingrisch”, care a amenințat cu moartea locuitorii unei comune din Timiș, nici din cauza lui Rodina, susținător tăcut al lui Ingrisch, care ia și acum o căruță de bani de la Rodina (de frică, de dragoste, cu sau fără voia NIS Petrol!), ci din motive legate de abilități privind gestionarea informațiilor. Bădăranii de la Geolink se pricep la ”forme vechi de cooperare”, nu la cele actuale…
Aha, să nu uităm că Rodina este doar un fost ofițer comunist de armată, legat indisolubil de bocanc, pregătit de ordine! Ne întrebăm: de ce-i mai dă bani lui Ingrisch? Ce obligații are față de el? De are de spus NIS Petrol?
Și, mai ales, ce știe despre toate astea Alin Popoviciu, clănțănitorul șef din noul PNL Timiș, în tabără cu Gheorghe Falcă?

SURSA:
http://zonatm.ro/locale/timisoara/43-cum-a-pus-mafia-portocalie-mana-pe-explorarile-petroliere-din-banat-in-acest-moment-scandalul-prospectiunilor-petroliere-in-vestul-tarii-este-unul-latent-locuitorii-din-zonele-in-care-se-fac-astfel-de-lucrari-sunt-nemultumiti-de-modul-in-care-una-dintre-firmele-angajate-de-o-companie-petroliere-isi-face-treaba-licitatia-pentru-prospectiuni-a-fost-castigata-de-firma-geolink-care-a-ofertat-un-pret-m

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici