Zilele Culturii Austriece la Arad, ediția a III-a, dedicată femeilor din societate, cultură și artă

art boghicevici cjaProiectul Zilele Culturii Austriece la Arad dobândește de la an la an tot mai multă amploare. Succesul și eficiența de care s-au bucurat edițiile anterioare nu se reflectă doar în domeniul cultural, ci și în cel economic. Organizate anul acesta pentru a treia oară de către Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad în colaborare cu Forumul Cultural Austriac la București și cu Asociația Culturală Musikforum Europa sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Austriei la București și al Consulatului Austriei la Timișoara, Zilele Culturii Austriece la Arad se constituie într-o suită de manifestări culturale la cel mai înalt nivel.
Motto-ul edției din acest an este „Femeia în societate, cultură și știință”, aceasta fiind tema pe care se concentrează politicile culturale externe promovate de către Ministerul Federal pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe al Republicii Austria anul acesta. Expoziția itinerantă organizată de Forumul Cultural Austriac la București și prezentată în premieră la Arad în cadrul Zilelor Culturii Austriece poartă titlul „Patria Marilor Fiice-Austriece remarcabile din ultimele două secole”. Vernisajul expoziției va avea loc în cadrul festivității de Deschidere a Zilelor Culturii Austriece la Arad.
„Este o mare onoare și o recunoaștere a valorii faptul că aceste evenimente se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Austria la București și al Consulatului Republicii Austria la Timișoara. Mulțumesc tuturor instituțiilor co-organizatoare, Centrului Cultural Județean Arad, Forumului Cultural Austriac la București și Asociației Culturale „Musikforum Europa” din Arad pentru eforturile depuse în realizarea acestor evenimente culturale de excepție și invit arădenii să participe la toate evenimentele înscrise în agenda celor trei Zile dedicate Culturii Austriece cu convingerea că ele vor reprezenta un reper important în viața culturală a județului nostru”, a declarat Claudia Boghicevici, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Femeile au fost prea des uitate, ignorate sau marginalizate în istoria oficială a Austriei. Expoziția pe care Forumul Cultural Austriac o va prezenta anul acesta la Arad în cadrul Zilelor Culturii Austriece îşi propune să ilustreze poveştile de viaţă ale unor aristocrate, artiste, femei de societate, femei de ştiinţă, militante pentru drepturile femeii, politiciene, actriţe, muziciene, doctoriţe şi regizoare. Prezentarea va fi cronologică, începând cu secolul 19 şi ajungând până în secolul 21. Vieţile, operele şi reuşitele acestor austriece au marcat şi îmbogăţit istoria acestei ţări, dar, după cum dovedeşte şi această expoziție, inegalitatea de gen nu este tipică numai pentru secolele trecute.
Cu ocazia Deschiderii Oficiale a Zilelor Culturii Austriece la Arad vor fi prezenți Excelența Sa, Ambasadorul Republicii Austria la București și Gerhard Reiweger, Excelența Sa, Consulul Republicii Austria la Timișoara.

PROGRAM
Luni, 7 noiembrie
Consiliul Județean Arad, str. Corneliu Coposu nr. 22- Sala de conferințe ”Vasile Goldiș”
Ora 17.00 Deschiderea oficială
Ora 17.30 Conferințe pe tema ”Femeia în societate, cultură și știință”, susținute de Teresa Indjein, Director General pentru Politici Culturale la Ministerul Federal pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe, Austria și Ines Stilling, Director General pentru Problemele Femeilor și Egalitate de Gen la Ministerul Federal al Sănătăţii şi Problemelor Femeilor, Austria
Ora 18.30 Vernisajul expoziției „Patria marilor fiice” – Austriece remarcabile din ultimele două secole. Expoziția va fi deschisa in perioada 7-13 noiembrie, zilnic intre orele10-18
Marți, 8 noiembrie
Consiliul Județean Arad, str. Corneliu Coposu nr. 22- Sala de conferințe ”Vasile Goldiș”
Ora 17 Proiecție de filme de animație Tricky Women. Invitată: Ingrid Gaier – regizor.
Miercuri, 9 noiembrie
Consiliul Județean Arad, str. Corneliu Coposu nr. 22- Sala de conferințe ”Vasile Goldiș”
Ora 19 Proiecție de film ”Pianista” (Austria/Franța 2001) de Michael Haneke. Prezintă Irina Margareta Nistor – critic de film.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 5 =