Filmul „La drum cu tata”, premieră la Arad

Sâmbătă, 4 februarie, la Cinema Arta va fi prezentă echipa filmului „La drum cu tata”, pentru a se întâlni cu publicul din Arad. Anca Miruna Lăzărescu, regizorul filmului, împreună cu actorii Răzvan Enciu, Alex Mărgineanu și o parte din echipa care s-a implicat în realizarea filmului va participa la proiecția de la ora 19:00 și vor răspunde la întrebările spectatorilor.
„La drum cu tata” intră în cinematografe din 3 februarie, iar la Arad va putea fi vizionat la Cinema City Atrium Mall în fiecare zi de la ora 19:00 și la Cinema Arta, sâmbătă, 4 februarie, tot de la ora 19:00.
Filmul este un road movie a cărui acțiune începe în 1968 la Arad. Mihai (Alex Mărgineanu) și Emil (Răzvan Enciu) sunt doi frați de origine româno-germană ce au un singur lucru în comun: grija pe care i-o poartă tatălui lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, este medic si cu inima ușor îndoită, informator al securității. Pare să se fi împăcat cu viața sa din România ceaușistă. Emil luptă cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situații din care numai prudența fratelui său mai mare îl mai poate salva. Cei doi, împreună cu tatăl lor (Ovidiu Schumacher), pleacă spre Dresda, cel mai apropiat loc unde acesta poate beneficia de operația care l-ar putea salva. Contextul politic destul de instabil le deturnează însă planul. Pe drum întâlnesc tancurile sovietice care se îndreptau spre Cehoslovacia și sunt forțați să ajungă într-o tabără temporară din RDG. Cu granița germano-cehoslovacă închisă, singura modalitate de a fi repatriați este să primească viză de tranzit prin Republica Federală Germană.
„La drum cu tata” are un puternic accent autobiografic. „Eu am crescut cu această poveste. Aceasta este povestea tatălui meu. Tatăl meu în 1968 avea 18 ani. În 1968 s-a dus în RDG cu familia unde au fost întâmpinați de tancurile sovietice“, a explicat Anca Miruna Lăzărescu. Planul celor trei este mereu deturnat de o întâmplare sau de incompatibilitățile dintre ei, de felul diferit de a se raporta la ce se întâmplă în jur.
Anca Miruna Lăzărescu locuiește în prezent în Germania și este regizor și scenarist. Multe dintre filmele la care a lucrat au fost premiate internațional. „Apele tac” este filmul ei de absolvire a Universității de Televiziune și Film din München, fiind unul dintre cele mai premiate scurtmetraje românești cu peste 80 de premii. Rolurile principale sunt interpretate de Alex Mărgineanu (Poveste la Scara C, California Dreamin’, Contratimp), Răzvan Enciu, Ovidiu Schumacher (Cocoșul decapitat, Primăvara Bobocilor, De ce trag clopotele, Mitică?, Drumul Oaselor) și de actrița de origine germană Susanne Bormann (Uubbeldiekatz / Woman in Love, Liegen Lernen / Learning to Lie). În alte roluri sunt Manuel Klein, Doru Ana, Marcela Nistor, Ana Ularu, Lutz Blochberger.
Filmul este o producție Filmallee (Germania) în coproducție cu Strada Film (România), Mirage Film Studio (Ungaria), Chimney Pot (Suedia), Film I Vast (Suedia), cu suportul Bayerische Rundfunk (Germania), ZDF/Arte și Eurimages. Filmul a beneficiat de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din România și este distribuit de Strada Film Internațional.
Trailerul filmului „La drum cu tata”:

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + twelve =