Maria Luisa Sâpcu, cea mai tânără membră a formaţiei de muzică medievală Lupus Dacus

O fetiță din Arad este mezina formaţiei de muzică medievală Lupus Dacus unde cântă alături de părinții ei Ana şi Marcel Sâpcu.
Maria Luisa Sâpcu, cunoscută sub numele de scenă ISA, are 10 ani şi este elevă a Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad unde studiază pianul și clarinetul. De la vârsta de 5 ani urmează cursurile Şcolii Populare de Arte, clasa Canto – Muzică ușoară. Fetița este elevă în clasa a IV – a la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi din Arad, unde studiază clarinetul din clasa a II – a. De la vârstă de 5 ani a început să frecventeze cursurile Şcolii Populare de Arte Arad, clasa Canto – Muzică Uşoară, unde a studiat cu profesoara Mărioara Miclea, iar de la 6 ani a fost îndrumată de profesoara Claudia Stesco.
Pasiunea pentru muzică a fetiței s-a manifestat la vârsta de trei ani, când a început să se joace cu un instrument numit blocflote alto. La 5 ani a luat lecţii de tobe cu profesorul Titi Frenţiu, iar de la vârstă de 6 ani a început studiul pianului cu profesoara Alina Viliga, timp de 2 ani, la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi Arad. „De mic copil, când încă doar mă jucăm, părinţii mei (n.r.-Ana şi Marcel Sâpcu) studiau zilnic pentru concertele lor. Astfel am intrat în lumea lor. Le-am probat toate instrumentele”, spune Maria Luisa Sâpcu. Pentru că vrea să aibă rezultate bune şi să facă performanţă, tânăra studiază, zilnic, câteva ore. „Pot spune că nu am cum să nu studiez, mai ales că părinţii mei, profesori şi ei de oboi şi clarinet la Colegiul de arte Sabin Drăgoi din Arad, sunt cu ochii pe mine. De obicei studiez seara, după ce îmi termin temele. Încep cu încălzirea vocală, piesele de muzică uşoară, apoi cu tatăl meu, care îmi este şi profesor de clarinet, încă o ora jumătate studiul clarinetului”, a explicat Maria Luisa Sâpcu. Ea este şi mezina cunoscutei formaţii de muzică medievală Lupus Dacus unde foloseşte tot felul de instrumente de percuţie, tamburina, tobe, rainstick, djembe, tapan precum şi instrumente de suflat, schalmei mic, tilincă, tulnic, fluiere. „În Lupus Dacus am învăţat să scap de emoţiile pe scenă şi, pe lângă folosirea instrumentelor de suflat şi percuţie, din acest an voi începe încet- încet să cant şi piese vocal. Lupus Dacus pentru mine înseamnă o poveste cu prinţi şi prinţese, cavaleri şi trubaduri. Ador să merg cu ei în turnee”, a spus Maria Luisa Sâpcu.
În ceea ce priveşte festivalurile şi evenimentele la care a participat, fetița are un palmares impresionant pentru vârsta sa. Ea a participat la concursuri naţionale şi internaţionale de pian, unde a câştigat mereu premiul I, olimpiada de clarinet, de unde s-a întors tot cu locul I şi concursul internaţional LiveMuseArt de la Deva, Arad şi Oradea, unde a câştigat premii de excelenţă şi Canto Divertisment, unde a obţinut Marele Premiu la categoria sa de vârstă. Alături de formaţia Lupus Dacus, a participat la cele mai importante festivaluri medievale, inclusiv Sighişoara, Sibiu sau Pecs, Ungaria. „În 12 noiembrie anul acesta suntem invitaţi de către Filarmonica George Enescu Bucureşti să concertăm în sala mare a Ateneului Român”, a explicat Maria Luisa Sâpcu. De asemenea, ea mai face parte dintr-un trio instrumental, Trio Junior.
Întrebată când mai are timp liber şi ce îi placă să facă în acele moment, tânăra ne-a spus că, pe lângă muzică, mai are o pasiune: „Merg de două ori pe săptămâna la Dorian şi Maura, unde învăţ să dansez. Ador X Style, mă relaxează. Mai am un căţel Pomeranian Boo. Îmi place să mă plimb şi să mă joc cu el. Îl cheamă Rocky. Dar îmi place să şi desenez. Mai am şi un joc preferat Minecraft. Ador să fac şi Slime”. Dacă este întrebată unde se vede peste câţiva, Maria Luisa răspunde fără să ezite: „Îmi place foarte mult domeniul artistic. Nu cred că mi-aş dori altceva. Îmi place viaţă de artist. Am şi un nume de scenă: ISA”.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici