Miza alegerilor din PNL Arad: Falcă dă de pământ cu statutul partidului pentru a rămâne stăpânul butoanelor

Gheorghe Falcă joacă o carte mare prin tentativa sa de a câștiga un nou mandat de președinte al organizației județene Arad a PNL. În lupta sa pentru președinție, Falcă nu precupețește nici un efort, trecând cu lejeritate atât peste codul deontologic asumat în partid, care îi obligă pe cei cu probleme de natură juridică să se retragă din funcții cât și peste statutul partidului, care stabilește norme de reprezentare și de organizare în teritoriu pentru desemnarea delegaților care vor alege șeful filialei.
Partea cu codul deontologic este bine cunoscută: A.N.I., analizând cazul lui Gheorghe Falcă, a constatat o situație de incompatibilitate determinată de calitatea sa de acționar în firma ProArhitectura SRL, care este abonată la PUZ-uri pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu local și a decis sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În mod normal, până la finalizarea dosarului, Gheorghe Falcă ar fi trebuit să se retragă din funcțiile de conducere din partid, așa cum au făcut-o alte nume mari din actualul PNL. Cu toate acestea, el se consideră nevinovat (ceea ce, până la soluția definitivă a unei instanțe în cazul său, și este) și candidează pentru un nou mandat. Și nu o face oricum ci, așa cum de altfel a mai făcut și în trecut, orchestrează un joc politic la marginea sau chiar pe lângă statutul PNL, menit să-i asigure câștig de cauză. Inițial, Falcă a încercat să rezolve problema candidaturii sale unice, prezentând o singură echipă centrată în jurul său, care să fie votată de delegații la conferința județeană de alegeri. Dar jocul i-a fost deranjat de primarul Ineului, Călin Abrudan și de deputatul Eusebiu Pistru. Abrudan, după ce inițial anunțase că va candida pentru șefia organizației județene, a renunțat în favoarea lui Pistru, căruia i-a oferit sprijinul său. Cei doi au acționat apoi pentru a readuce lupta politică în cadrul statutar. Asta, după ce Gheorghe Falcă și apropiații săi au pornit desemnarea delegaților pentru ședința de alegeri după o normă de reprezentare care să-i favorizeze, pe o structură organizatorică pe colegii, nu pe unități administrativ-teritoriale, așa cum o stipulează statutul PNL.
Conducerea centrală a reacționat, cerând, sub semnătura secretarului general Cristian Bușoi, revenirea la cadrul statutar. Cerință tratată cu lejeritate la Arad, unde totul a fost privit ca o ingerință a Bucureștiului în afacerile organizației arădene. Ce nu s-a spus este că la mijloc este vorba despre cu totul altceva: orice partid politic legal constituit în România funcționează conform unui statut. Statutul stă la baza deciziei instanței care legalizează existența partidului și are putere de lege pentru toți membrii de partid. Situația este valabilă și în PNL unde nu Aradul stabilește condițiile de organizare a alegerilor după voia unui lider ci alegerile, pentru a fi validate, trebuie să se deruleze conform statutului. Statut pe care, cum am arătat, echipa lui Gheorghe Falcă l-a încălcat grav.
Poate s-ar putea crede că la mijloc nu este altceva decât de o problemă internă de organizare a liberalilor. Dar consecințele acestor alegeri interne sunt cu mult mai serioase și afectează mult mai multă lume decât pe membrii de partid. PNL este, în județul Arad, partidul care deține primăria municipiului, șefia consiliului județean și numeroase posturi de viceprimari și consilieri locali și județeni. În afara primarilor, toate celelalte persoane alese pe listele PNL depind de susținerea politică a partidului pentru a-și continua mandatul. Altfel spus, dacă la nivelul conducerii se decide retragerea sprijinului politic, aceștia își vor pierde automat mandatul dar și micile privilegii care au decurs din situația lor de consilieri, viceprimari, vicepreședinți sau chiar de președinte de CJA. Este o miză uriașă pentru Gheorghe Falcă, un profesionist al butoanelor din umbră cu care acționează asupra aleșilor partidului. Pierderea președinției județene ar însemna un dezastru pentru el, deoarece nu ar mai avea puterea de a influența decizii și voturi în consiliile locale, nu ar mai putea promite sprijin sau susținere apropiaților săi din interes și nu ar mai avea, de fapt, nici un fel de influență în partid. Asta pentru că după usturătoarele eșecuri de la alegerile de anul trecut, numele său nu mai spune nimic la centru iar dacă ar pierde și Aradul, Falcă ar rămâne doar un obscur membru de partid, fără putere sau influență. Situație cu atât mai puțin de dorit cu cât această putere ar ajunge în mâna dușmanilor săi politici.
Deci miza alegerilor din cadrul organizației județene a PNL Arad este mult mai importantă decât pare iar pentru a câștiga, Gheorghe Falcă și echipa sa sunt pregătiți să apeleze la orice mijloace, statutare sau nu.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici