Expoziția de grafică ilustrație „LA DIVINA COMMEDIA” de Margareta Simó Margit, la Complexul Muzeal Arad

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Arad, organizează în perioada 10 mai – 18 iunie 2017, în sala Ovidiu Maitec, expoziția de grafică ilustrație LA „DIVINA COMMEDIA”, semnată de artista arădeană Margareta Simó Margit. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 10 mai 2017, orele 18.00, la Muzeul de Artă sala Ovidiu Maitec.
Timp de șapte secole poemul medieval Divina Commedia a generat întrebări, comentarii, aprecieri în spațiul literar și a provocat un adevărat discurs artistic. Demersul artistic este și finalitatea provocării pe care a perceput-o ca atare graficiana arădeană Margareta Simó Margit. Artista s-a reîntâlnit în 2011 cu poemul lui Dante, iar mai apoi a urmat bucuria și truda imaginării nu doar a unei cosmogonii de inspirație medievală, ci și aflarea unor răspunsuri la întrebări despre sensul existenței umane. „Margareta Simó propune pentru fiecare dintre cele o sută de cânturi câte o ilustrație decriptată printr-un citat. Călătoria lui Dante prin Infern, Purgatoriu și Paradis, încheiată prin contopirea cu Divinitatea, călăuzit de Virgiliu, iar mai apoi de Beatrice, înseamnă întâlnirea cu Viciul și Virtutea, dimensiuni personificate prin împărați romani și bizantini, diverși contemporani ai autorului sau figuri alegorice. Accentele dramatice, obținute prin linie sau culoare, lumina și umbra care modelează desenul – toate nuanțate în funcție de momentul imaginat – sunt mărturii, subiective, ale aflării și înțelegerii, la un moment dat, a sensurilor existențiale căutate de artistă”, a precizat Adriana Pantazi, istoric, Complexul Muzeal Arad.
Ajunsă la sfârșitul unui drum, Margareta Simó Margit are îndoieli: „Uneori am convingerea că abia acum sunt pregătită să încep lucrarea propriu-zisă”. Expoziţia este deschisă publicului arădean, până în data de 10 iunie, program de vizitare: marți-duminică, 09.00-17.00, luni – închis.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five + 7 =