AncheteOnline.ro: ȘI DISTRACȚIA ARE CULOARE POLITICĂ! LIBERALII AU SABOTAT O CELEBRĂ SĂRBĂTOARE DIN STAȚIUNEA MONEASA

În acest an, pentru că cetăţenii din Moneasa nu au votat PNL, conducerea Consiliului Judeţean Arad a decis să-i pedepsească şi să boicoteze cel mai mare eveniment organizat în staţiune, Parada Clătitelor, potrivit presei locale. Primarii liberali au primit „recomandări” să nu participe, autobuzele au fost oprite să ducă turiştii, iar drumurile spre Moneasa nu au fost reparate. DNA se face că nu aude cum se face administraţie la Arad, cum se foloseşte banul public şi cum sunt pedepsiţi arădenii care nu au votat partidul condus de Gheorghe Falcă.

Alba-neagra cu banul public: liberalii pedepsesc comuna

La mai bine de un an după alegerile locale din 2016, scandalul cu tentă electorală continuă în comuna arădeană Moneasa. Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, un apropiat al strategului PNL Gheorghe Falcă, preşedinte al PNL Arad pare a fi extrem de nemulţumit că cetăţenii din comuna Moneasa au votat alt partid decât PNL. Primarul este social-democrat, iar viceprimarul aparţine chiar partidului păstorit de naşul lui Gheorghe Falcă, Traian Băsescu. Politicienii spun că s-au făcut presiuni puternice ca primarul din Moneasa să renunţe la PSD, deoarece PNL îşi doreşte la Arad să deţină cât mai mulţi primari, iar acolo unde nu au reuşit prin alegeri, încearcă prin negocieri, apoi prin tăierea finanţărilor din bani publici.

În urmă cu un an, la Parada Clătitelor, o manifestare de tradiţie din staţiunea Moneasa, o delegaţie liberală în frunte cu Gheorghe Falcă a organizat o dezbatere despre viitorul Staţiunii Moneasa. Numai că primarul PSD Ioan Nuţu Herbei nu a participat la dezbatere, preferând să se ocupe de arădenii din tot judeţul care au venit în staţiune. La dezbaterea liberală l-a trimis pe viceprimarul PMP, ceea ce i-a nemulţumit profund pe Falcă şi Cionca. Nici arădenii nu au fost interesaţi de iniţiativa liberală, preferând clătitele. Conducerea Consiliului Judeţean Arad a decis să-l „pedepsească” pe primar, dar şi pe cetăţenii din Moneasa care nu au vrut să voteze PNL. O spune chiar primarul Ioan Nuţu Herbei. „În urmă cu un an de zile, la precedenta ediţie a Paradei Clătitelor, mai mulţi domni din PNL m-au atacat şi au susţinut că nu pot gestiona comuna şi că doar ei deţin soluţia salvatoare pentru a readuce turiştii la Moneasa. În plus, acum un an, cei de la CJA ne-au sabotat sonorizarea pentru a se face doar ei auziţi la acel eveniment”, spune primarul Herbei. El arată şi că a fost în permanenţă persecutat de către conducerea liberală a Consiliului Judeţean Arad. „De atunci a trecut un an, iar Consiliul Judeţean Arad, instituţie condusă de liberali, nu a mişcat vreun deget pentru a ajuta Moneasa. A fost doar gura de ei, doar dorinţa de a atrage atenţia asupra lor, de a se autoproslăvi şi de a deturna evenimentul în plan propagandistic. Nu au alocat fonduri, nu au dorit să modernizeze drumurile care duc spre Moneasa, nu ne-au dat bani pentru această Paradă a Clătitelor”, a declarat primarul Ioan Nuţu Herbei.

Parada Clătitelor, un adevărat festival la Moneasa

În fiecare an, la Parada Clătitelor veneau primari din tot judeţul Arad, alături de consilieri locali şi localnici, care îşi organizau standuri şi îşi prezentau localitatea. Era o adevărată distracţie cu primari făcând clătite în aplauzele localnicilor, care le degustau. Partidele politice, politicienii şi chiar reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate au avut standuri la Parada Clătitelor şi au preparat clătite pentru turişti. Inclusiv Gheorghe Falcă a fost de-a lungul timpului la Moneasa şi şi-a arătat priceperea în producţia de clătite. A fost o adevărată sărbătoare a Staţiunii Moneasa, la care veneau arădenii, dar şi turişti din judeţele vecine şi chiar din Ungaria. Cu greu în Moneasa mai puteai găsi un loc de parcare, iar distracţia era la cote maxime.

Consiliul Judeţean a impus cenzura în acest an

Cu câteva săptămâni înainte de Parada clătitelor, primarii PNL au fost înştiinţaţi că în acest an nu vor avea standuri la Parada Clătitelor de la Moneasa, deoarece Consiliul Judeţean doreşte să depolitizeze clătitele. „Punem piatra de temelie la un nou concept! Ne dorim o Paradă a Clătitelor fără orice imixtiune politică”, a declarat fostul ministru PDL, Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

Cu câteva zile înainte de eveniment, Primăria comunei Moneasa a primit adresa 2578/2017, emisă de Centrul Cultural Judeţean (instituţie în subordinea Consiliului Judeţean Arad) prin care i s-a comunicat primarului Herbei că în acest an standurile primăriilor şi partidelor politice vor fi interzise. Vestea a căzut ca un fulger. „Este o impunere de tip comunist, venită din partea unui om cu viziune similară. Ordinul a fost dat de PNL, partid care iși dorește omorârea acestui festival de tradiţie și totodată distrugerea Staţiunii Moneasa”, a declarat Florin Tripa, deputat PSD. PSD şi PMP, adică partidele care au câştigat alegerile la Moneasa, au anunţat că vor participa cu standuri proprii. „Gheorghe Falcă și Iustin Cionca și-au propus să distrugă Parada Clătitelor de la Moneasa. Au dorit să elimine unele standuri cu clătite, au dat ordin pe linie de partid să nu se meargă la acest eveniment, au tăiat de la finanţare proiectele primarului social-democrat al comunei Moneasa”, a declarat Florin Tripa.

Un fost ministru liberal: a fost o nemulţumire în rândul primarilor liberali

Fostul Ministru al Administraţiei şi Internelor, liberalul Constantin Traian Igaş, spune că inclusiv primarii liberali au fost supăraţi că au primit interdicţie de a participa la Parada Clătitelor. „Parada Clătitelor din acest an din stațiunea Moneasa a creat o mare nemulțumire in rândul colegilor mei primari (si a altora) care erau obișnuiți sa participe cu mic cu mare la acest eveniment cu standuri bine amenajate cu scopul sa promoveze turismul in județul nostru si implicit pentru dezvoltarea stațiunii Moneasa! Am fost abordat de mulți colegi si participanți la acest eveniment, întrebându-ma cum se justifica absenta noastră după atâția ani de participare neîntreruptă! Nu am un răspuns si nu cunosc discuțiile din culise, dar imi vine sa dau crezare unui coleg primar care spunea ca, “numai o minte creață îmbibată in mult Silicon” putea sa ia asemenea decizie!!! Cred ca este o greșeala majora neparticiparea noastră cu standuri si oameni Asa cum ii obișnuiseram pe arădenii noștri!”, a spus Igaş pe contul său de socializare. Unii primari liberali afirmă că li s-a spus că dacă încalcă dispoziţia şi merg la Moneasa, nu vor mai primi fonduri de la Consiliul Judeţean Arad.

Autobuze oprite spre Moneasa

Iniţial, Consiliul Judeţean Arad a anunţat arădenii care vor să participe la Parada Clătitelor de la Moneasa că pot merge cu autobuze până în staţiune. Conform informaţiilor Consiliului Judeţean Arad, plecarea ar fi urmat să se facă din faţa Gării Arad la orele 08.00, 10.00, 12.00, 14.00, atât în 29 cât şi în 30 iulie. Preţul unui bilet este 30 de lei pe ruta Arad – Moneasa, cu reducere 50 % pentru pensionari şi 100 % pentru persoanele cu handicap. Sâmbătă, când Parada Clătitelor a fost organizată de Consiliul Judeţean, autobuzele au circulat, dar duminică, atunci când a fost organizată de Primăria Moneasa, nu. Deputatul PSD, Florin Tripa arată că Falcă şi Cionca au oprit autobuzele către Moneasa ca să-i oprească pe arădeni să meargă la Parada Clătitelor. Acest lucru l-a deranjat extrem de tare pe Iustin Cionca, preşedinte al Consiliului Judeţean Arad. Acesta l-a acuzat pe deputatul Florin Tripa că a minţit. „Citesc într-un „ziar on-line” că aș fi interzis circulația autobuzelor spre Moneasa, duminică, la Festivalul Clătitelor. „Articolul” este un comunicat de presă al deputatului Tripa, publicat cu un titlu extras din corpul comunicatului. Bun, de la Tripa nu am pretenții. Dar presa? Cum să iei de bună orice prostie și să o publici neverificată, să o distribui, să creezi valuri deși este o minciună sfruntată?!”, scrie Cionca pe Facebook.

Arădenii spun că sabotajul a existat

Numai că, situaţia este complet alta. Site-ul www.livearad.ro arată cum arădenii au vrut să meargă duminică cu autobuzele la Moneasa şi nu au putut pentru că… n-au existat. Stela Bivolaru a vorbit pentru livearad.ro despre ceea ce s-a întâmplat la locul din care trebuiau să plece autobuzele din municipiul Arad către staţiunea Moneasa. Concluzia acesteia este simplă: oamenii au fost opriţi să ajungă la Moneasa. Arădeanca a povestit pentru www.livearad.ro care a fost realitatea: „Am citit în presă anunţul de la Consiliul Judeţean în care se spunea că există transport spre Moneasa. Împreună cu un grup format din peste 30 de persoane ne-am decis să plecăm duminică spre Moneasa cu autobuzul de ora 10,00. Ne-am adunat la locul anunţat încă de la ora 9,30. Acolo am avut un şoc. Alte zeci de persoane care voiau să plece cu autobuzul de ora 8,00 încă aşteptau. Am aşteptat mult şi bine, pentru că nici autobuzul de ora 10,00 nu a mai venit. Am avut noroc că a venit autobuzul unei firme private care s-a oferit să ne ducă, însă nu făceau reducere pentru pensionari, astfel că unii au renunţat şi au plecat acasă. Câţiva am urcat şi aşa am reuşit să ajungem în staţiune. Avem o masă rezervată la un local din staţiune, pentru peste 30 de persoane. Am fost nevoită să merg şi să anulez”, ne povesteşte Stela Bivolaru.

Pentru Consiliul Judeţean, arădenii sunt vinovaţi

Fostul ministru în Guvernul MRU, Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, încearcă să găsească vinovaţii. Deşi Consiliul Judeţean Arad a anunţat că se ocupă de transport în ambele zile, acum vinovat este… primarul din Moneasa. „Acuzațiile că am fi sabotat Parada Clătitelor sunt de-a dreptul absurde! Din discuțiile cu firma de transport am dedus că duminică au fost solicitate curse suplimentare, însă nu au existat doritori. Sau au fost foarte puțini. Vă reamintesc că organizarea Paradei Clătitelor duminică, cu tot ce implică acest lucru – inclusiv transportul turiștilor din Arad, a fost, conform înțelegerii, în sarcina Primăriei Moneasa. În aceste condiții, acuzațiile formulate la adresa Consiliului Judeţean sunt ridicole”, a declarat Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al CJA. Reprezentanţii J&R Car, firmă care a efectuat transportul spre Moneasa, selectată probabil prin vreo licitaţie imaginară de Consiliul Judeţean Arad, îi iau apărarea vicepreşedintei Boghicevici. „Am discutat problema transportului duminică cu domnul viceprimar Raul Groza, care ne-a solicitat suplimentarea autobuzelor la ora 10 și ora 11. La ora 10 nu s-a prezentat nimeni, iar la 11 au fost 9 persoane din care 3 nu au fost de acord să plătească biletul de întoarcere, iar două persoane nu au vrut să plătească deloc”, a declarat Nicoleta Orban, reprezentant J&R Car. Declaraţia sa însă este contrazisă de cea a femeii care a povestit cum s-au petrecut lucrurile cu cursele respective, conform site-ului www.livearad.ro

Moneasa, staţiune de pe vremea romanilor

Staţiunea Moneasa este situată la aproximativ 100 km de Arad, la poalele Muntelui Codru Moma și a fost renumită pe vremuri prin băile sale termale şi aerul puternic ionizat. Deşi efectul apelor tămăduitoare de la Moneasa dăinuieşte de pe vremea romanilor, staţiunea propriu-zisă are peste un veac de existenţă. La 13 mai 1886, Ministerul de Interne Imperial de la Viena a atribuit pentru Moneasa denumirea de staţiune balneară. Situată pe un afluent al Crişului Alb, la o altitudine de 280-290 metri, Moneasa prezintă factori naturali de cură care o fac potrivită pentru tratarea unor afecţiuni diverse şi este un loc ideal pentru recuperare psihologică, odihnă şi pentru tratamentul unor afecţiuni reumatologice, stări de astenie fizică şi psihică, nevroză astenică, hipertensiune arterială în primele faze sau afecţiuni ale sistemului nervos.

SURSA:

https://www.ancheteonline.ro/2017/08/si-distractia-culoare-politica-liberalii-au-sabotat-o-celebra-sarbatoare-din-statiunea-moneasa/

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − nine =