Falcă o dă la întors: nu mai măreşte impozitele locale

Gheorghe Falcă, primarul Aradului, o dă înapoi şi nu mai măreşte impozitele locale. Chiar el a declarat că majorarea impozitelor locale ar fi adus Primăriei 800.000 de euro, o sumă mică în raport cu excedentul bugetar de care nu a spus nimic şi care este de peste 30 de milioane de euro. Adică, Primăria nu a reuşit să cheltuie peste 30 de milioane de euro anul trecut, dar s-a grăbit să anunţe majorări de taxe şi impozite locale, pentru ca apoi să o dea la întors. Gestul lui Falcă se pare că nu vine din dragostea sa pentru arădeni, ci din faptul că a căzut în sondaje.
Gheorghe Falcă este extrem de supărat pe Guvernul PSD care a decis să micşoreze cota de impozitare de la 16% la 10%, măsură extrem de benefică pentru populaţie. Retorica lui Gheorghe Falcă şi a PNL Arad face abstracţie de această micşorare a cotei unice, care aduce bani în buzunarele românilor dar se leagă de sumele pe care primăriile le-ar pierde în urma acestei măsuri. Retorica politicianistă liberală este greu de acceptat, mai ales că, în condiţiile municipiului Arad, de exemplu, aşa cum s-a demonstrat, cu un excedent de peste 30 milioane euro pe an, există destule resurse financiare pentru roate obiectivele asumate de Primărie, care ar fi chiar mai mulţi dacă s-ar reduce şi costurile unor manifestări de imagine, populiste, organizate în fiecare an din bani publici de echipa lui Gheorghe Falcă.
Anunţul făcut de primar, privind revenirea la nivelul taxelor din 2015, vine după o serie de proteste ale opiniei publice şi ale unor formaţiuni politice, care au ameninţat chiar cu plângeri penale pentru majorările de taxe şi impozite anunţate la sfârşitul anului trecut. Spre deosebire de Gheorghe Falcă, alţi primari liberali au decis să nu majoreze în oraşele lor nici un impozit sau taxă locală, unele chiar scăzând, cum este cazul lui Petru Antal, primarul oraşului Pecica şi liderul aleşilor locali liberali din judeţul Arad.
Evident că Gheorghe Falcă nu a pierdut ocazia să arunce acuze asupra vinovatului său de serviciu din ultimii ani, senatorul PSD Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale. La o zi după ce acesta a demontat minciunile promovate de ani de zile de Gheorghe Falcă privind situaţia transferului în sfera civilă a Cetăţii Aradului, demonstrând prin documente, inclusiv printr-o hotărâre de Guvern din anul 2010 că de aproape opt ani Cetatea Aradului este de fapt transferată autorităţilor locale arădene, care nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate pentru acest transfer, Gheorghe Falcă îl acuză pe Fifor că nu a luat încă legătura cu el, în calitatea sa de ministru, deşi… îi leagă o hotărâre de Guvern comună. Adică, HG 1100/2010, despre care până acum Falcă nu a suflat un cuvânt şi care reglementează statutul juridic al Cetăţii Aradului şi condiţiile transferului acesteia către Municipiul Arad.
Chiar şi la nivelul de anul trecut, pentru că la Arad nu s-a mers pe ideea stabilirii de taxe şi impozite locale la nivelul minim permis de Codul Fiscal, arădenii au de plătit mai mult decât cetăţenii altor oraşe din ţară, unde impozitele şi taxele locale au fost aliniate la nivelul minim permis de reglementările legale în vigoare. Iar faptul că primăria continuă să înregistreze, an de an, excedente bugetare impresionante, demonstrează pe de o parte că la Arad banul public nu este cheltuit în mod eficient iar pe de alta, că nu există justificare pentru a nu stabili impozite şi taxe locale la nivelul minim permis de lege, reducând povara fiscală care apasă pe capul arădenilor.
Decizia primarului Gheorghe Falcă, privind revenirea la taxele şi impozitele locale din anul 2015, urmează să fie propusă spre aprobare consilierilor locali. Cum tot Primăria a anunţat că arădenii îşi vor putea plăti taxele şi impozitele începând de luni, 15 ianuarie, rămâne de văzut ce anume vor plăti cei care se vor prezenta la prima oră la ghişee, atâta timp cât în week-end nu este planificată nici o şedinţă de CLM unde s-ar putea vota decizia de ultimă oră a lui Gheorghe Falcă.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen + five =