Mult le-a luat strategilor CJA să-şi dea seama: avioanele pot fi atrase la Arad oferind tarife aeroportuare mici

Consiliul Judeţean Arad se pregăteşte să dea lovitura în cazul celei mai mari găuri negre de la bugetul său, Aeroportul Arad, care consumă milioane de euro fără a avea vreo cursă de linie operaţională. În căutarea vremurilor de câţiva ani apuse, când Aradul era legat de Bucureşti prin câteva curse pe zi dar şi de importante oraşe din Europa, cei de la conducerea CJA au anunţat cu multă emfază că au trecut la etapa elaborării unei „strategii de aducere de curse regulate pe Aeroportul Internaţional Arad”. Şi pentru asta, s-a constituit o echipă care a muncit mult şi bine, câteva luni de zile, cu consultarea juriștilor, a mediului academic, a conducerii unor aeroporturi din țară. Care a fost rezultatul acestui efort deosebit, menit să aducă din nou curse regulate pe aerogara arădeană? După cum au comunicat cei de la CJA, rodul gândirii creative şi muncii de cercetare a dedesubturilor absconse ale funcţionării unui aeroport profitabil s-a materializat în tarife preferenţiale şi facilităţi pentru companiile care vor să deschidă noi destinaţii pentru Aeroportul Arad: „În cadrul ședinței ordinare de astăzi (n.r.: ieri, 23 aprilie a.c.) a Consiliului Județean Arad au fost aprobate tarifele ex-ante pentru deschiderea de noi destinații pentru Aeroportul Arad. Tarifele aeroportuare conform schemei ex-ante sunt de 1.50 Euro/tonă pentru aterizare, 1,00 Euro/pasager îmbarcat pentru pasageri, respectiv 1,00 Euro/pasager îmbarcat, reprezentând tariful de securitate. Aceste tarife sunt aplicabile începând cu data de 01.05.2018 și se acordă oricărei companii aeriene care deschide noi rute de pe Aeroportul Arad, pe o perioadă de cel puțin doi ani, cu o frecvență de minim două curse pe săptămână”.
Adică, după luni de muncă şi cercetare în echipă, s-a ajuns la concluzia pe care o ştie orice manager care îşi ţine afacerea în viaţă: este nevoie de servicii mai bune, la tarife mai mici şi anumite facilităţi pentru a convinge operatorii aerieni să vină la Arad. Deci, o concluzie care a luat, pentru a fi scrisă, cam 1 (un) minut. Şi pentru a continua, cu un efort materializat în alte 2-3 minute de căutare pe internet, pentru a afla care este oferta celui mai frecventat aeroport de către arădeni, Aeroportul „Traian Vuia” din Timişoara, putem descoperi cu uimire faptul că şi la vecinii noştri, care deservesc sute de mii de pasageri anual şi mii de tone de cargo, există facilităţi speciale pentru companiile care deschid curse noi, care pot beneficia pe de o parte de reduceri de 75 la sută pentru un grup de tarife dar şi de o schemă de reduceri în funcţie de numărul de aterizări/decolări şi numărul de pasageri fie care pleacă sau sosesc la Timişoara, fie aflaţi în tranzit. Rezultatul muncii noastre de câteva minute, care devoalează modul în care este aplicată politica de tarife de un aeroport profitabil, aflat la doar 50 km distanţă, poate fi accesat aici: http://aerotim.ro/tarif-aip/, respectiv: http://aerotim.ro/wp-content/uploads/2016/09/1.1-tarif-aip-1.pdf.
Evident, lărgind aria de căutare cu alte aeroporturi din ţară sau străinătate, deci pierzând încă vreo 30 de minute în faţa calculatorului (nu multe luni, cum a procedat echipa de „experţi” de la CJA), putem avea o imagine completă a politicii tarifare aplicate de cei care au argumente pentru a convinge operatorii aerieni să opereze de pe aerogările lor. Mai putem face un apel la memoria documentelor, pentru a vedea de ce terminalul cargo de la Arad, construit cu fonduri serioase dar care acum consumă bani în loc să producă, a ajuns în această stare, fiind descoperit de actuala conducere a CJA care se gândeşte cum să-l facă şi pe acesta profitabil.
Morala acestei expuneri este simplă: un aeroport poate fi rentabilizat cu competenţă, de oameni din domeniu, nu prin declaraţii politicianiste sau dând dovadă de amatorism în abordarea problemelor. Pentru că arădenii merită să fie sprijiniţi şi să nu devină cei mai importanţi clienţi ai aeroportului din Timişoara, deşi au un aeroport în oraş care nu cu mulţi ani în urmă era profitabil şi oferea posibilitatea unor legături aeriene cu multe oraşe din ţară şi din Europa.
Consiliul Judeţean Arad a investit sume uriaşe în modernizarea unui aeroport nefuncţional. Modernizarea aerogării, care a costat câteva milioane de euro, a fost mai mult una cu iz electoral deoarece a fost finalizată şi inaugurată în anul electoral 2016. Anual, pentru funcţionarea aeroportului arădean sunt cheltuiţi din bani publici peste 1 milion de euro. Strategiile de aducere a operatorilor aerieni la Arad până acum nu s-au dovedit viabile. Nici concursul de director general la această instituţie subordonată Consiliului Judeţean Arad nu s-a finalizat, deşi a fost un singur concurent, iar interviul de selecţie finală, confom site-ului aeroportului (http://aeroportularad.ro/wp-content/uploads/2018/03/Anunt-DG.pdf) s-a desfăşurat în urmă cu mai bine de o lună.

UPDATE: Tocmai pe când îi bănuiam pe strategii CJA de orientare pe piaţa tarifelor aeroportuare, am avut curiozitatea să analizăm politica de tarife practicată de Aeroportul din Oradea. În paranteză fie spus, Oradea s-a dezvoltat în ultimii ani, în timp ce Aeroportul din Arad a ajuns doar un consumator de bani publici, pierzând pe rând toate cursele aeriene. O scurtă privire pe site-ul: https://www.aeroportoradea.ro/ro/b2b/tarife-aeroportuare.html scoate la lumină un fapt care ar trebui să dea de gândit echipei de strategi care cred că au găsit piatra filozofală pentru a resuscita aeroportul arădean. Se poate observa că tarifele practicate la Oradea sunt aceleaşi cu cele pe care le propune Aeroportul Arad pentru a atrage companii aeriene. Şi atunci, care ar fi argumentele pentru a atrage operatori aerieni? Că doar pe bază de declaraţii de intenţie şi ochi frumoşi nu se fac afaceri, nici măcar în domeniul aviatic. Poate, s-au gândit că aceste tarife sunt extrem de atractive pentru TIR-uri…

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici