ClujToday.ro: Pagina de istorie: Iuliu Hatieganu, medicul clujean care l-a infruntat pe Stalin

În 4 septembrie 1959 se stingea din viaţă, la Cluj, unul dintre cei mai mari medici români. Iuliu Haţieganu era renumit pentru acurateţea diagnosticelor sale, pentru generozitatea şi curajul său. O legendă care circulă prin mediul universitar clujean relatează cum, în 1952, l-a înfruntat pe Stalin, de dragul fratelui său, Emil Haţieganu, care fusese arestat de comunişti, scrie site-ul partener ClujToday.ro

Iuliu Haţieganu s-a născut în anul 1885, în familia unui preot greco-catolic. Erau patru fraţi, dintre care doi au ajuns personalităţi de prim-rang ale Regatului României. Iuliu Haţieganu a fost trimis să studieze la Gimnaziul Superior din Blaj, acolo unde a devenit coleg şi prieten cu viitorul cardinal Iuliu Hossu.

A renunţat la posibilitatea de a deveni preot, pentru că era îndrăgostit de ştiinţă. A mers la Cluj unde a studiat la Facultatea de Medicină. În 1910, a obţinut doctoratul şi a devenit asistentul  renumitului profesor Zsigmond Purjesz.

Iuliu Haţieganu a devenit şi practician, în Clinica Medicală III din Cluj. În timpul Primului Război Mondial, a avut ocazia să îngrijească mulţi răniţi. În anul 1918, a participat, în calitate de delegat al tineretului universitar din Cluj, la Adunarea Naţională de la Alba Iulia, care a votat Unirea Transilvaniei cu România. Alături de el se afla şi fratele său, eminentul jurist şi om politic Emil Haţieganu. Întorşi la Cluj, cei doi fraţi s-au implicat în organizarea Universităţii româneşti din capitala Transilvaniei, după ce profesorii Universităţii Franz Jozef au refuzat să depună jurământul de credinţă faţă de Regele Ferdinand I al României şi au plecat în refugiu la Seghedin.

Continuarea AICI:
http://www.clujtoday.ro/27546-pagina-de-istorie-iuliu-hatieganu-medicul-clujean-care-l-a-infruntat-pe-stalin.html

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 7 =