Zilele Culturii Sârbe la Arad

Foto: Arhiva

În perioada 17 – 28 septembrie, se vor desfăşura Zilele Culturii Sârbe, cel mai important proiect cultural cu specific sârbesc din județul Arad. Evenimentul este organizat de Uniunea Sârbilor din România împreună cu Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Județean, și Primăria Arad, prin Centrul Municipal de Cultură.
“Zilele Culturii Sârbe este cel mai important eveniment cultural al toamnei. Ne bucură şi ne onorează faptul că, treptat, modelul nostru a fost implementat şi în alte localităţi precum Bucureşti, Timişoara, Moldova Nouă”, a declarat Darko Voştinar, vicepreşedinte al Uniunii Sârbilor din România.
În cadrul deschiderii oficiale persoanele care şi-au adus o contribuţie semnificativă pentru comunitate vor fi răsplătite cu cea mai mare distincţie a Uniunii Sârbilor – Diploma „Sava Tekelija”. Tot în debutul evenimentului vor fi organizate expoziţii de costume populare sârbeşti şi va putea fi vizionată colecţia de portrete a familiei Tekelija. Ediţia din acest an va fi extinsă, urmând să se deruleze activităţi şi în alte localităţi din judeţ unde există comunităţi importante de sârbi. Astfel, la Felnac va fi organizat un spectacol folcloric, cu prilejul hramului bisericii din localitate, iar la Pecica se va organiza un turneu de fotbal şi o seară literară împreună cu Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol”.
Simpozionul „Aradul de-a lungul timpului” atrage istorici din Serbia, România şi Ungaria, dar şi pasionaţi de istorie şi este punctul de referinţă al evenimentului. Cu această ocazie va fi lansat volumul „Arad kroz vreme/Aradul de-a lungul timpului”, care cuprinde lucrările unor istorici renumiţi. „Zilele Culturii Sârbe” se vor încheia cu spectacolul Ansamblului Kolo, organizat la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, în seara zilei de 28 septembrie. „Ne dorim ca prin asemenea proiecte să recunoaştem importanţa pe care au avut-o sârbii în dezvoltarea oraşului nostru, să păstrăm activ spiritul sârbesc şi să aducem un omagiu personalităţilor sârbe din Arad”, a declarat Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici