Hram la Mănăstirea Feredeu

Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a fost marcată de momente deosebite la Mănăstirea Feredeu. Respectând o tradiţie împământenită de câţiva ani, credincioşii, conduşi de un sobor de preoţi, cu binecuvântarea IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, din care au făcut parte printre alţii părintele stareţ arhim. Ilarion Tăucean, pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului, au parcurs „drumul Crucii”, care începe la poalele dealului, cu popasuri la cele 14 cruci de pe traseu, cu icoane care exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota. Părintele pr. Ciprian Tripa, preot slujitor la Schitul Tămand, a rostit cuvântul de învăţătură, explicând semnificaţiile Sfintei Cruci şi folosul cinstirii ei de către creştini. Credincioşii au luat parte după aceasta la Slujba de Priveghere săvârşită în Paraclisul Sfintei Cruci din curtea Mănăstirii Feredeu.
A doua zi, pelerinii şi credincioşii au putut participa la continuarea programului slujbelor. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită de IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, cin care, printre alţii, au făcut parte arhim. Ilarion Tăuceanu, stareţul mănăstirii, pr. Nelu Mercea, protopopul Lipovei, arhid. Tiberiu Ardelean, inspector Eparhial şi pr. Mircea Şirian, secretar la protopopiatul Lipova. Cu această ocazie a avut loc hirotonirea întru preot a diaconului Cosmin-Mihai Iordăchescu, pe seama Parohiei Nicolae Bălcescu, Protopopiatul Lipova și întru diacon a tânărului Dănuț Tulcan, acesta urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Secaș, Protopopiatul Sebiș.
După săvârşirea Sfintei Liturghii, pelerinii au participat la Taina Sfântului Maslu. Părintele stareţ arhim. Ilarion Tăucean a ţinut să mulţumească Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, în numele vieţuitorilor mănăstirii şi al soborului preoţilor slujitori, pentru prezenţa în mijlocul pelerinilor sosiţi la Feredeu cu ocazia marii sărbători creştine a Înălţării Sfintei Cruci.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine + twelve =