Lovitură în criza gunoaielor: Garda de Mediu a aplicat sancțiuni de 800.000 lei

Foto: Lipova, 6 august 2019

În urma articolului nostru (vezi aici: http://www.arad24.net/2019/07/30/criza-deseurilor-aduna-gramezi-de-gunoi-intrebari-si-prea-putine-raspunsuri/), Garda de Mediu – Serviciul Comisariatul județean Arad a furnizat primele răspunsuri clare, punctuale, la întrebările pe care le-am adresat în mod public instituției. Apreciem modul în care Garda de Mediu a răspuns solicitării noastre, în interesul locuitorilor județului Arad, care sunt primii afectați de modul în care decurge implementarea proiectului sistemului de management integrat al deșeurilor, sau Masterplanul deșeurilor, care beneficiază de zeci de milioane de euro finanțare europeană. Din răspunsul Gărzii de Mediu – Comisariatul județean Arad (pe care îl redăm mai jos integral) am tras concluzia, pe de o parte, că firmele de salubrizare care acționează (sau au acționat) în județul Arad au fost tot timpul în atenția comisarilor Gărzii de Mediu care au controlat, au constatat, au trasat termene și au aplicat 16 sancțiuni în valoare totală de 800.000 lei (aproximativ 170.000 euro) pentru neregulile constatate.
Dar tot din răspuns se poate vedea că proiectul este departe de a fi un succes. Mai mult, nerespectarea condițiilor din reglementările legale, faptul că nici după un an și mai bine nu se colectează diferențiat pe cele patru fracții, nici în zona 1, deservită de RETIM nici în celelalte zone, că există, după cum se știe, zeci de UAT-uri care au luat problema în propriile mâini după ce un operator a decis pur și simplu să plece și că arădenii, beneficiarii finali, suferă în urma impementării defectuoase a proiectului care în loc să-i scape la modul european de deșeuri le pune sănătatea în pericol, toate acestea demonstrează fără echivoc faptul că proiecul este departe de a fi funcțional.
În aceste condiții, cei care au emis documente care arată altceva ar trebui să dea explicații.

Vezi aici ce spune Garda de Mediu

„În timpul acțiunilor de inspecție și control atât în anul 2018 (în cazul zonei 1) cât și din anul 2019 (în toate cele trei zone) au fost impuse măsuri de respectare integrală a prevederilor din actele de reglementare emise de autoritățile competente, prevederi care, printre altele, cuprind și efectuarea colectării selective pe toate cele patru fluxuri de deșeuri.
În zona 1, operatorul de salubritate RETIM ECOLOGIC SERVICE SA efecutează colectarea doar pe două fluxuri de deșeuri: rezidual și plastic/metal. Nu se efectuează colectarea deșeurilor biodegradabile, hârtie/carton și sticlă.
În zona 2 și 3 operatorul de salubritate ACTIV SALUBRITATE SA efectuează colectarea deșeului rezidual din toate UAT-urile arondate zonelor, iar deșeurile din material plastic se efectuează doar sporadic, fără a avea implementat un sistem și un grafic de colectare adecvat pentru celelalte fluxuri de deșeuri.
Prin notele de constatare încheiate au fost dispuse măsuri de respectare integrală a prevederilor din actele de reglementare deținute (Autorizație de mediu și Licența ANRSC), prevederi care cuprind inclusiv colectarea separată pe minim cele patru fracții. Printre măsurile impuse prin notele de constatare au fost și măsuri de interzicere a colectării în amestec a deșeurilor și eliminarea lor prin depozitare finală și, de asemenea, implementarea colectării selective a deșeurilor cu obligația transmiterii spre valorificare a deșeurilor colectate separat.
De la intrarea în operare până în prezent, operatorilor de salubrizare și operatorilor stațiilor de transfer de pe raza județului Arad le-au fost aplicate un număr total de 16 sancțiuni în valoare totală de 800.000 lei pentru nerespectarea termenelor impuse prin notele de constatare și a obligațiilor stabilite prin autorizațiile de mediu.
Termenele stabilite în vederea conformării au fost de maxim 60 de zile pentru intrarea în legalitate. Neîndeplinirea termenelor stabilite prin notele de constatare au condus la aplicarea sancțiunilor amintite mai sus și la stabilirea unor noi termene.
Până în prezent, pentru nerealizarea măsurilor impuse și pentru nerespectarea condițiilor din actele de reglementare au fost înaintate două notificări prestabilite cu propunere de suspendare a actelor de reglementare către APM Arad împotriva a doi operatori de salubrizare, din totalul celor trei ce acționau la un moment dat pe raza județului Arad. Unuia dintre operatori chiar i s-a anulat actul de reglementare iar pentru altul demersurile de suspendare a autorizației de mediu sunt în curs de desfășurare.
În prezent nu am fot sesizați cu privire la faptul că UAT-urile îngroapă deșeuri. În situația în care dețineți informații cu privire la aceste aspecte vă rugăm să ne comunicați zonele și UAT în care se întâmplă acest lucru.
Am efectuat verificări la UAT-urile din zona 5, unde, am constatat că deșeurile colectate sunt stocate temporar pe diferite amplasamente. În acest sens am dispus măsuri ca deșeurile colectate să fie transportate în vederea eliminării în conformitate cu prevederile legale.
Ținând cont că începând cu data de 01.07.2019 atât operatorii de salubrizare cât și UAT-urile au obligația implementării prevederilor OUG 74/2019 și a L 31/2019, pe tot parcursul anului 2019 vor fi efectuate inspecții pentru a verifica stadiul și modul în care se conformează la cerințele legislative prevăzute de acestea.
În urma acțiunilor de inspecție, în cazul în care se constată abateri de la prevederile legii respective vor fi stabilite măsuri și noi termene și acolo unde este cazul vor fi aplicate ancțiunile legale care se impun.”

Operatorii amendați, arădenii plătesc

Vom continua să monitorizăm acest proiect și vom trage în continuare semnale de alarmă, în mod public, către instituțiile cu competențe în domeniu. Pentru a veni în întâmpinarea Gărzii de Mediu, care nu a primit sesizări despre o eventuală îngropare a deșeurilor, noi avem semnale că aceasta s-ar fi putut întâmpla în zona Pilu-Socodor. Însă, în ciuda controalelor, constatărilor, proceselor verbale, amenzilor etc. nu se colectează cele patru fracții, în continuare, contrar prevederilor, gunoiul care teoretic este colectat separat este aruncat în aceeași autospecială și asta inclusiv în zona 1, aflată chiar sub ochii celor de la Mediu. Iar despre amenzi, tot arădenii vor plăti sancțiunile acordate operatorilor, prin majorările de tarif care se aplică cu îngăduința celor de la conducerea ADI-SIGD, asociație care este încă așteptată cu răspunsuri legate de modul în care supraveghează implementarea proiectului.

Comentarii

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × 5 =